Няма да е лесно, но се надявам, че президентът ще

...
Няма да е лесно, но се надявам, че президентът ще
Коментари Харесай

Домусчиев: Президентът да не се подвежда по нечистите интереси на енергийната мафия

Няма да е елементарно, само че се надявам, че президентът ще се включи на наша страна и дружно да създадем такива промени в енергетиката, които да са от изгода и на жителите, и на бизнеса, а не на далавераджиите. Това сподели в изявление пред уеб страницата „ Блиц “ ръководителят на Конфедерацията на индустриалния капитал в България (КРИБ) Кирил Домусчиев. Той разяснява вчерашната декларация на четирите национално показани работодателски организации до президента Румен Радев, с която го приканиха да не постанова несъгласие върху последните промени в Закона за енергетиката и да пусне бързо законопроекта за обявяване в Държавен вестник.

- Г-н Домусчиев, през вчерашния ден работодателите адресираха мощно обръщение посредством отворено писмо до президента Радев, в което упорстват той да не постанова несъгласие върху поправките в Закона за енергетика. Какъв е вашият коментар като ръководител на КРИБ?

- Надявам се, че президентът ще се вслуша в рационалния глас на българския бизнес, който се опълчва твърдо на далаверите в енергетиката. Също по този начин се надявам, че президентът ще се съобрази с измененията, посочени в отчета на Световната банка, който е предоставен от Министерството на енергетиката. Това е една доста добра стъпка за реализиране на цялостна промяна в бранш „ Енергетика “! И по тази причина е значимо час по-скоро тези промени да влязат в действие.

- С какво са свързани Вашите опасения за налагане на евентуално несъгласие от страна на господин Радев?

- Опасенията на работодателските организации са съществени. Ние от КРИБ, посредством нашите членове, произвеждаме ¾ от брутния вътрешен артикул в България. Срещу нас стоят мощни лобита и ползи в енергетиката. Енергийната мафия няма интерес да има промени и промени и ние имаме информация, че избрани лобита ще опитат да заблудят президента и да спрат измененията в Закона за енергетиката. Аз мощно се надявам, че президентът Радев и неговият екип ще защитят ползите на българските жители и бизнес и час по-скоро ще дадат опция тези промени да влязат в действие. Ние сме длъжни с писмото, което му изпратихме, да го осведомяваме, с цел да не могат всякакви лобита да прокарат нечистите си ползи. Искрено се надявам, че президентът ще поддържа гласуваните от Народното събрание промени в Закона за енергетиката.

- Можете ли да дадете съответни образци за накърнени ползи от измененията в Закона за енергетиката?

- Факт е, че всички политически сили, показани в българския парламент, поддържаха огромна част от новите текстове на закона. Но имаше такива параграфи, в които ясно си проличаха лобистките ползи на енергийната мафия. Един от тези параграфи, по който някои депутати скачаха, беше този, с който се оряза опцията централи като Топлоелектрическа централа „ Варна “ и Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ и други да влязат на контролирания пазар с цени два пъти и повече над пазарните. Това е неприемливо и щеше да докара до над 20% нарастване в цената на тока за жителите. Другият образец е параграфът, който лобитата се опитваха да прокарват посредством избрани депутати и с този параграф те се опитваха да върнат преференциалните цени на огромна група ВЕИ-та, които бяха орязани от такива при предходни ремонти на закона. Заради това, че за строителството на тези централи те са получили дотации от Европейски Съюз. В тази връзка в поддръжка на това, че те не би трябвало наново да бъдат финансирани, има решение на Конституционния съд. Не може два пъти да бъркаш в кацата с меда. Но тези лобита с цялото си дебелоочие бяха на ръба да прокарат подобен параграф и съм сигурен, че те също ще са в основата да се търси несъгласие от страна на президента и да се неодобряват поправките в Закона за енергетиката.

- Означава ли това, че Вашата борба за промени в енергетиката продължава?

- Няма да е елементарно, само че се надявам, че президентът ще се включи на наша страна и дружно да създадем такива промени, които да са от изгода и на жителите, и на бизнеса, а не на далавераджиите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР