Няма да допуснем грешките от Южен потокВтората тръба на Турски

...
Няма да допуснем грешките от Южен потокВтората тръба на Турски
Коментари Харесай

Турски поток минава през България

Няма да допуснем грешките от „ Южен поток ”


Втората тръба на Турски поток ще мине през България, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Изявлението й пристигна минути, откакто “Газпром ” разгласи публично, че възнамерява да взе участие в процедурата по опазване на мощности в бъдещия газопровод от българско-турската до българско-сръбската граница.

“Газпром ” се интересува от този план и чака оповестяването на процедурата по Фаза 3 за “Отворения сезон ”. Планираме да вземем присъединяване в процедурата за опазване на мощности, само че решението ще бъде взето като се вземат поради изискванията, които ще бъдат известни при оповестяването на началото на процедурите от Фаза 3 ”, се споделя в известието.

Изключително добра вест за българската енергетика е известието на “Газпром ”, че демонстрира интерес и ще взе участие в третата, обвързваща фаза, на пазарния тест, който “Булгартрансгаз ” ще разгласи при започване на декември, разяснява Петкова. По думите й пробата ще покаже какъв потенциал ще бъде запазен в плана и за какъв интервал от време.

Ако планът е стопански преференциален, единствено тогава ще се пристъпи към неговата реализация, заяви министърът. И добави, че оттук насетне следва прецизно съблюдаване на европейските правила, с цел да отстраняваме всички неточности от “Южен поток ”.

Предварителни планове


Печалбата ни от плана над 4,3 милиарда лв.


Първите доставки се чакат 2020 година

Предварителни планове на енергийното министерство демонстрират, че българската инвестиция в Турски поток би била почти 2,6 милиарда лв.. “Ако бъде осъществен подобен план, ще имаме облага за 20 години от над 4,3 милиарда лв.. Имаме предпочитание “Турски поток ” да носи доходи дълги години ”, съобщи министър Теменужка Петкова.

Инфраструктурното застраховане на Турски поток у нас изисква да се изградят първите 11 км от турската граница на българска територия плюс газоизмервателна станция.

Отделно има налична инфраструктура от 151 км, която може да бъде употребена и настрана би трябвало да бъдат построени 484 км до българо-сръбската граница, което е новата част от инфраструктурата и която би трябвало да бъде построена дружно с две компресорни станции.

Според енергийния министър Теменужка Петкова това може да стане в границите на една година. Ресурсът ще бъде вложен от българския оператор “Булгартрансгаз ” при прецизно съблюдаване на закона за публичните поръчки. В признатата през вчерашния ден Енергийна тактика на България до 2020 година е заложено още построяването на основни инфраструктурни планове в района, които ще трансформират главната посока и направления на потоците природен газ. Такива с изключение на Турски поток, са плановете от “Южния газов кулоар ”, Транс-анадолският газопровод, Транс-адриатическият газопровод, междусистемната връзка Гърция-България, както и планът за нов терминал за полутечен газ в град Александруполис.

Плановете на “Газпром ” са доставките през Турски поток за България и Сърбия да стартират при започване на 2020 година, а в Унгария през 2022 година, което ще разреши още от 2022 година да се откаже от преноса през Украйна. Т. нар. втора тръба на “Турски поток ” повтаря на процедура маршрута на “Южен поток ”, който Европейският съюз замрази през 2014 година

Богомил Манчев, ръководител на БУЛАТОМ: Цената на газа няма да падне


Тръбата ще е напълно държавна

 04-3 Изграждането на новата тръба на Турски поток през България няма да докара до спад на цените на газа у нас, разяснява за “Труд ” Богомил Манчев, ръководител на БУЛАТОМ. Причината е, че всички огромни производители на природен газ поддържат близки цени. Единственият метод газът у нас да поевтинее е, в случай че успеем сами да си добиваме задоволително количества от Черно море. Така няма да има транспортна добавка, която оскъпява синьото гориво, изясни Манчев.
Според него построяването на втората тръба на Турски поток у нас не би трябвало да има усложнения, тъй като част от трасето е на неосъществения Южен поток, земите към този момент са отчуждени. Процедури обаче би трябвало да бъдат оповестени за терените от южната ни граница до Северна България, където става въпрос за към 200 километра, посочи той.
Заявката, която до момента дава страната, е изрично тръбата да бъде напълно държавна, уточни Богомил Манчев. По думите му по нея може да идва както газ от Азербайджан, по този начин и от терминалите от Гърция, а за какво не и от Съединени американски щати. Все отново най-ниски са цените на съветския и азербайджанския газ, подсети ръководителят на БУЛАТОМ.

Проф. Атанас Тасев: Това е добра вест


 04-2 Изявлението на “Газпром ”, че се интересува от присъединяване в плана за разширение на националната газопреносна мрежа на България, е добра вест, разяснява през “Труд ” енергийният специалист проф. Атанас Тасев. Това значи, че съветската страна ще взе участие във Фаза 3, с цел да транзитира свои количества газ през България. Заявката е сериозна и подсигурява, че Москва ще се включи в новата тръба на Турски поток и тя ще минава през нашата страна, разясни специалистът.

Според контракта, който имаме с Русия, до 2030 година тя би трябвало да транзитира газ през страната ни или да заплаща, в случай че не обезпечи количества по трансбалканския газопровод. Капацитетът му е 18 милиарда куб. метра годишно, като 90% е запазен от съветската страна. 2020 година обаче доставките през него стопират.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР