Няма да бъде лимитирано финансирането, а броят на опитите за

...
Няма да бъде лимитирано финансирането, а броят на опитите за
Коментари Харесай

Намаляват времето за одобрение за инвитро

Няма да бъде лимитирано финансирането, а броят на опитите за ин витро процедури. Това съобщи на ексклузивен брифинг зам.-министърът на опазването на здравето доктор Мирослав Ненков по отношение на готвените промени в държавната стратегия.

Ненков разясни, че броят искащи да получат тази помощ ще е безлимитен. По думите му държавното управление взема решение да финансира с публични средства още един цялостен комплект процедури.

" Тоест до момента бяха 3, а в този момент този цялостен комплект процедури ще бъде 4 ", изясни Ненков и добави: " Тоест всяка една от пациентките, която кандидатства и е утвърдена да мине по процедурата в центъра, ще получи 8 шанса да има свое дете. " (бел.ред. четири прехвърлянето на замразени ембриони и четири на свежи. Досега дамите страдащи от неплодородие имаха право на три опита)

Припомняме, в последните месеци тематиката за инвитро процедурите у нас е във фокуса на вниманието, откакто пациентски организации сигнализираха за нередности, свързани с дейностите по асистирана репродукция. Те обаче бяха изрично отхвърлени както от други организации, по този начин и от експерти. Сметната палата регистрира обаче провалени инвитро процедури поради закъснение на документи.

Зам.-министърът сподели още, че при заледяване на ембриони, който ембрион може да бъде вграден след няколко месеца, прехвърлянето ще се заплаща с публични средства, а не както до момента от персонални средства на пациентката.

Безлимитността на финансирането ще реализира 2 резултата. Първо - ще може повече двойки да се възползват от тази процедура с публични средства и второ, доста ще се съкрати чакането, добави Ненков. По думите му в този момент двойките чакат към година, с цел да получат позволение. " Със сигурност този интервал ще бъде съкратен, като упованието е то да бъде към 2-3 месеца ", изясни Ненков.

Доказано е, че със всеки идващ опит, шансът дамата да забременее понижава. Експертите от работната група са съгласни, че четвърти опит, даже да дава късмет на дамата, то той е към 10%. " Все отново е късмет за още 2 прехвърлянето ", разяснява Ненков. По думите му обаче не може да има и безчет опити.

Ще се опитаме да подобрим контрола върху изразходването на публичните средства, сподели Ненков.

Зам.-министърът съобщи, че незабавно щом влезе в действие новото разпореждане, дамите ще могат да подават документи за 4-ти опит. Той изясни, че сега тече 30- дневното публично разискване, след което текстът би трябвало да мине през съвещание на Министерски съвет, след което към този момент ще е реалност.

По мотив регулацията, която се готви, за пушене на наргилета, Ненчев сподели, че той персонално в никакъв случай не би разрешил на 10-годишната си щерка да пуши наргиле.
" Независимо какво пушат тези деца, те пушат дум. Няма здравна логичност вдишването на пушек да не е нездравословно ", добави Ненков. По думите му в случай че зависи от него, би го забранил.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР