Няма да бъдат закривани отделения в болниците в Северозападна България.

...
Няма да бъдат закривани отделения в болниците в Северозападна България.
Коментари Харесай

МЗ: Няма да закриваме отделения в болниците в Северозападна България

Няма да бъдат закривани отделения в лечебните заведения в Северозападна България. Министерството на здравеопазването дружно с шефовете на лечебните заведения във Враца и Видин набелязаха ограничения за укрепването на отделения в двете лечебни заведения, които сега имат усложнения.
Усилията ще бъдат ориентирани към стабилизирането на избрани структури, тъй че те да оказват качествена и навременна здравна помощ на популацията, оповестява БГНЕС.

Това беше фокусът на срещата сред здравния министър и шефовете на регионалните лечебни заведения във Видин, Враца и Монтана. На нея беше оценена активността на всяко едно от отделенията в лечебните заведения, които на този стадий срещат компликации от позиция застраховане с фрагменти и все по-малкия брой на обслужваните пациенти.

По отношение на болничното заведение в гр. Враца беше посочено, че няма да се закриват отделения, а даже се планува откриването на две нови – за инвазивна кардиология и съдова хирургия. Целта е по-комплексно обслужване на популацията и увеличение на приходите. Министър Ананиев уточни, че се водят интензивни диалози с всички банки в страната, с цел да може да се рефинансират отговорностите на лечебното заведение. В момента съвсем целият доход на врачанската болница е под запор от кредитори и заради тази причина се бавят възнагражденията на медицинския личен състав.

Основният проблем на видинската болница са фрагментите. За последната година финансовото положение на лечебното заведение е нормализирано, няма просрочени отговорности и постоянно се изплащат заплатите на медицинските експерти. Целта, която Министерство на здравеопазването и управлението на болничното заведение си сложиха, е да се укрепи и стимулира медицинският личен състав. По този метод лечебното заведение ще може да прави по-голям размер активност, а това ще докара до увеличение на приходите и възнагражденията. В момента има финансов капацитет, само че той не може да бъде осъществен заради неналичието на медицински личен състав.

Без просрочени отговорности и даже с позитивен резултат работи лечебното заведение в Монтана. В него не се плануват структурни промени, защото няма съществени проблеми и с нужния медицински личен състав. Ръководството е възнамерявало в този момент и нарастване на възнагражденията.

Министър Ананиев уточни, че сега Министерството на здравеопазването, НЗОК и БЛС интензивно работят по завършване на новите медицински стандарти, новите логаритми на клиничните пътеки, като паралелно с това се прави и разбор на резултата от плануваните промени в наредбата за специализациите. По думите му всичко това ще окаже позитивен резултат върху работата на регионалните лечебни заведения освен в Северозападна България, а и в цялата страна.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР