Няма бедстващи хора в област Благоевград, но стотици декари земеделски

...
Няма бедстващи хора в област Благоевград, но стотици декари земеделски
Коментари Харесай

Свикват кризисния щаб в Благоевград

Няма бедстващи хора в област Благоевград, само че стотици декари аграрни земи са залети, обитаеми места са без вода, а са огромни, съобщи БГНЕС.

Областният шеф на Благоевград Николай Шушков свика среща на членовете на Областния спешен щаб, както и кметовете на четирите общини, в които е оповестено бедствено състояние – Петрич, Благоевград, Гърмен и Симитли. Кметът на община Кресна Николай Георгиев не участва, а община Симитли бе показана от заместник-кмета Юлиан Мишев, който не пожела да застане пред медиите.

„ Утре привиквам Общинският спешен щаб. Подготвят се документи. Големият проблем е Покровнишкият мост, той е злепоставен. Ще се наложи създаване на нов мост. При моста минава основният газопровод и водопровода за селата Покровник, Падеш и промишлената зона. От компанията, притежател на газопреносната мрежа, увериха, че Няма данни за активиране на срутището при пътя за парк „ Бачиново “, изясни кметът на Благоевград Илко Стоянов.
Мост над р. Струма край Благоевград поддаде, затворен е за придвижване
Тази заран бе затворен за придвижване мостът над река Струма сред Благоевград и село Покровник, в средата си пътното оборудване е хлътна...

Той добави, че мостът за селата Покровник и Падеш, който бе затворен тази заран, е изграждан през 60-те години.

„ Бедстващи хора няма. Ще подадем претенции до Министерство на финансите и до Комисията по бедствия и повреди, които да оказват помощ в тази посока. Нямаме обитаеми места без вода “, разгласи кметът на Петрич Димитър Бръчков. Той добави, че Общинският център бе до през днешния ден на режим, само че водоподаването е възобновено.

„ И сега продължава да вали, има дежурни групи, които наблюдават, тъй като реките преливат. Имаме извънреден акцент върху сондажите. Компрометирани пътища имаме доста, а затворени са два. Този за хижа „ Беласица “ – има голям брой свлачища, които се почистват. Затворен е и късият път сред град Петрич и Подгорския регион. В момента каквото и да приказваме като конкретика не е е резонно. Има доста вреди на физически, юридически лица, залети са оранжерии до река Струма и Струмешница “, добави Бръчков.

„ Ситуацията, тъй като продължава да вали, което основава условия за повишаване на равнището на река Канина. Имаме седем обитаеми места в общината, които са без вода. Едно обитаемо място в община Хаджидимово също няма вода “, сподели кметът на община Гърмен Феим Иса.

Той добави, че от ВиК-Благоевград ги уверили, че ще бъде направено различно водоподване, което ще наложи режим на водата.
Струма приижда, още веднъж заля две къщи край Благоевград
Две къщи, намиращи се сред основен път Е-79 и река Струма край Благоевград още веднъж са залети от придошлата река. В една от тях има човек...

„ Надяваме се да има незабавни ограничения благодарение на страната, с цел да се възвърне скъсания тръбопровод. Има доста. Има отнесени мостове, подпорни стени от река Канина, част от пътя за Огняново е подкопан и се чака да се свлече. Залети са доста аграрни площи. Най-много са залети при Хвостяне. Комисия обиколи общината и има направен отчет. В момента заседава Кризисният щаб към общината. Дежурни групи наблюдават за равнището на реката “, приключи кметът Феим Иса.

„ Крупник е на режим на водата, който евентуално ще е до петък. Големят проблем е в Гърмен. Осем са обитаемоте места без вода. Очаква се възобновяване на една от помпите за село Дъбница. Ще се следи по какъв начин се държат резервоарите “, изясни шефът на Вик-Благоевград Мартин Петров.

Ако Кресна, Сандански и Петрич се присъединият към ВиК-асоциацията, няма да имат проблеми, сподели инж. Чапкъков.

Обобщение на обстановката направи домакинът на срещата – регионалният шеф Николай Шушков:

„ Обстановката е тежка, само че не и сериозна. Реките се отдръпват. Бедстващи няма. Няма откъснати обитаеми места и хора, които да се нуждаят от помощ. Заместник-кметът на община Симитли изясни, че има проблем с водоснабдяването в Крупник, а в Черниче има ВиК. Пътят за село Сушица се разчиства от свлачища, ще се включи и техника на ЮЗДП. Най-важно е първоначално да се изпратят до Комисията за бедствия докладните за бързите спешни поправки, които би трябвало да се създадат. След като се направи оглед на вредите, като втори стадий, ще се направи едно обосновано искане с планове до Комисията, която да се отзове. Военните постоянно са се отзовавали, при потребност те имат подготвеност “.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР