Няма българин, който би приел да се отдава почит на

...
Няма българин, който би приел да се отдава почит на
Коментари Харесай

Захариева: Няма българин, който би приел да се отдава почит на Гоце Делчев на 7 октомври

Няма българин, който би приел да се отдава респект на Гоце Делчев на 7 октомври, съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя отговори на въпрос дали страната ни би приела предлагането на историците от Северна Македония за общо честване на тази дата, на която костите на Гоце Делчев са предадени от София на Скопие. Помолена за коментар дали би трябвало да се блокира участието на Северна Македония в НАТО и Европейския съюз, Захариева отговори:

" По отношение на започване на договаряния за участие в Европейски Съюз, в тяхното съглашение за асоцииране има обвързване за добросъседски връзки и в частта на историята ", предава БНР.

Министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров добави, че в случай че Гоце Делчев беше жив, нямаше да е удовлетворен от разделянето, което се случва към името му:

" Ако беше жив, нямаше да е доста удовлетворен от разделянето, което се случва към името му ".

Делото на Гоце Делчев може да бъде мостът, който да свърже историята и съвремието на България и Северна Македония. Това съобщи министърът на външните работи на прилежащата ни страна Никола Димитров, който управлява държавна делегация у нас.

Вицепремиерът Екатерина Захариева добави, че Гоце Делчев е една от личностите, които би трябвало да ни сплотяват, а не да ни разделят. Захариева изрази вяра до края на годината комисията от специалисти от двете страни, които работят по историческите въпроси, да завърши работата си сполучливо.

Екатерина Захариева и Никола Димитров подписаха протокол след първото взаимно съвещание на маждуправителствената комисия. Захариева се надява специлно работата на комисията по история да завърши сполучливо до края на годината. Двамата министри оцениха високо осъществяването на контракта за добросъседство и подписаха протокол след първото съвещание ма междуправителствената взаимна комисия. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР