Някой трябва да понесе отговорност за липсата на електронно направление

...
Някой трябва да понесе отговорност за липсата на електронно направление
Коментари Харесай

Д-р Димитър Петров пита кой ще понесе отговорност за липсата на е-направление и рецепта

" Някой би трябвало да понесе отговорност за неналичието на електронно направление и електронна рецепта ", счита доктор Димитър Петров, някогашен подуправител на НЗОК, съгласно който виновност за това носят всички здравни министри - от Петър Москов насам, само че без сегашния, тъй като е неотдавна на поста.

" Поне четири периода са поставяни за въвеждането им. Пролетта на 2020-а на една конференция беше декларирано, че български софтуерни компании с непринуден труд ще създадат електронното опазване на здравето. В момента няма нищо, всичко се трансферира на " Информационно обслужване " и се дорегулират нещата, тъй като даже да е подготвен софтуерният артикул, би трябвало да се напасне към изпълнителите му ", сподели доктор Петров в неделя пред БНР.

По думите му от към 3 години има частна платформа, която се употребява от лаборатории и персонални лекари, което на процедура е артикул, какъвто е електронното направление .

" Проблемът с клиничните пътеки може елементарно да се реши сред БЛС, НЗОК и Министерството на здравеопазването. Касата се ръководи не от нейния шеф, а от ръководителя на Надзорния съвет, който е зам.-министър на опазването на здравето.... Жени Начева от няколко години вкара практиката договарянията да се водят в министерството, а не в НЗОК ", разяснява доктор Петров и уточни, че напрежението сред НЗОК и БЛС може да се окаже междуличностно, а не кардинално.

Той посочи, че " под давлението на финансистите, които управляваха опазването на здравето до преди 3 месеца ", е било направено по този начин, че голямата част от разноските по пандемията са били трансферирани на Касата. Според него обаче разноските по изключителната обстановка са грижа на страната и би трябвало да се поемат от държавния бюджет .
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР