Някой ден някоя сграда ще си падне сама, предупреди зам.-председателят

...
Някой ден някоя сграда ще си падне сама, предупреди зам.-председателят
Коментари Харесай

Димитър Куманов: Трябва да се въведе пълна забрана за къртене на стени, ако липсва обследване на сградата

Някой ден някоя постройка ще си падне сама, предизвести зам.-председателят на софийската секция на Камарата на инженерите

След опустошителните трусове в прилежаща Турция и хилядите срутени здания, екип на ревизира в какво положение са жилищните здания у нас. Експерти обрисуваха като най-голяма заплаха бутането на носещи стени в жилищни блокове.

„ В България постройките се проектират сега с най-модерните правила в света “, уточни инженер Димитър Куманов, който е зам.-председател на софийската секция на Камарата на инженерите.

Той обаче призна за сериозен проблем със своеволното преустройване на жилища, изключително в панелните блокове у нас, където се отстраняват стени

„ Държавата би трябвало да се намеси и да си извадим поучения от това земетресение. Първото нещо, което би трябвало да направи мигновено страната и то не коства пари, е да се вкара цялостна възбрана за каквото и да е къртене, в случай че няма в детайли градивно проучване на цялата постройка и надлежно при нужда планове за увеличаване. Това къртене би трябвало да се прекрати, тъй като някой ден някоя постройка ще си падне сама “, акцентира инж. Куманов.

По думите на експерта панелните здания у нас като градивна идея са измежду най-устойчивите на трусове.

„ При тях носещата дарба ужасно доста зависи от положението на дюбелните връзки сред панелите “, означи инж. Куманов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР