Някой бебета са родени велики, някои достигат величие, а за

...
Някой бебета са родени велики, някои достигат величие, а за
Коментари Харесай

Появяването на тези 5 кралски бебета промени хода на историята

Някой бебета са родени велики, някои доближават великолепие, а за трети величието им се сервира. Появата на нова кралска персона на бял свят е била обект на интерес от епохи, само че не всички са бебета със синя кръв имат нужните качества за трона. Някои от тях са променяли курса на историята със самото си появяване, поради пола или здравето си.

Нека забележим няколко кралски новородени, които трансформираха света.

Хенри IX

Хенри VIII се дами през 1509 година, когато е единствено на 17. Той обаче съумява да сътвори легален правоприемник на трона чак след 28 години. През 1510 година Хенри има дете от Катерина Арагонска. Всички са щастливи, само че за жал Хенри IX умира два месеца по-късно. Това е мотив за отменяне на брака им, а Хенри се дами за Ан Болейн през 1533. Това трансформира лицето на династията на Тюдорите.

Елизабет I

През 1533 година Хенри VIII бил уверен, че Ан ще го подари с мъжка рожба. тя обаче ражда момиче, а Хенри анулира всички тържества, които е възнамерявал.

Те не престават да пробват, само че опитите им се увенчават единствено със импровизиран аборт.

Джордж

Една от най-трагичните и предотвратими кончини в кралското семейство е тази на дребният Джордж през 1817. Майка му принцеса Шарлот Уелска е била сантиментална душа и се е припознавала в Мариан от „ Разум и усеща “ на Джейн Остин. Тя се дами за безумно красивия Леополд и забременява.

По това време съвременно било да се употребява мъж акушер. Шарлот наема Сър Ричард Крофт, който я подлага на строга диета и постоянно й пуска кръв. Така, когато потегля да ражда, тя е много слаба. Това се случва на 3 ноември, а 48 часа по-късно Крофт още не се е намесил, тъй като счита за несвоевременно да пипа принцесата толкоз интимно.

В последна сметка Джордж е мъртвороден, а майка му умира на идната заран. Крофт упреква себе си и се самоубива. Сместо Джордж V на трона застава Виктория.

Принц Джеймс Францис Едуард Стюард

През 1655 година на крал Джеймс II и Мария Моденска им се ражда крепко момченце католик – тъкмо каквото го желал Хенри VIII. Времената обаче се били сменили – по-голямата част от популацията било протестанти и никой от тях не желал да бъде ръководен от католик. Раждането на Джеймс III означавало продължение на католическата династия, което парламентаристите не желали и по тази причина по тяхна покана зетят на Джеймс II – Уилям III Орански – атакува Англия и заменя Джеймс като крал.

Едуард V

Малкият Едуард идва на бял свят през 1470 година във допустимо най-неподходящият миг. Баща му Едуард IV ръководи 7 години, а по-късно е изпратен в заточение, когато на власт се връща Хенри VI.

Едуард е отглеждан като предстоящ крал. Денят на коронясването обаче в никакъв случай не идва. Костите на Едуард и брат му, Ричард, са открити през 1674 година и занапред следва да преминат модерните проби за идентификация.
Спрямо развъждането си Едуард V можеше да бъде най-успешният крал в историята.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР