Няколкостотин поддръжници на опозицията разпънаха палатки и лагеруват пред парламента

...
Няколкостотин поддръжници на опозицията разпънаха палатки и лагеруват пред парламента
Коментари Харесай

Опозицията в Армения разпъна палатки пред парламента

Няколкостотин поддръжници на опозицията разпънаха палатки и лагеруват пред Народното събрание на Армения. Те упорстват министър председателят Никол Пашинян да си подаде оставката поради решението да подписа помирение с Азербайджан, осведоми Агенция Франс Прес.
Малката страна от Южен Кавказ влезе в нова политическа рецесия през вчерашния ден, откакто Пашинян отхвърли апели за оставка и упрекна военните, че са се пробвали да го смъкват с прелом. 20 000 поддръжници на премиера участваха на проява в Ереван.
Опозицията събра към 10 000 поддръжници, които разпънаха палатки пред постройката на Народното събрание, издигнаха барикади и се заканиха да провеждат непрекъснати демонстрации.
Тази заран поддръжници на опозицията блокираха улици до постройката на Народното събрание, до момента в който подготвяха нова проява. Лидерът на опозиционната партия Арменската революционна федерация Гехам Манукян съобщи пред публицисти, че опозиционните партии ще беседват с Пашинян единствено "за оставката му. "
Министър-председателят съобщи, че е подготвен да стартира диалози с опозицията за понижаване на напрежението, само че в това време заплаши да арестува съперниците си, в случай че нарушат законите.
Пашинян е остро подложен на критика, откогато подписа съглашение с Азербайджан за преустановяване на 6-седмичен спор за Нагорни Карабах. Мнозина преглеждат съглашението като национално оскърбление. Пашинян декларира, че не е имал избор, защото страната е щяла да понесе още по-големи загуби.
Двете враждуващи страни договориха работна рамка за преустановяване на спора с посредничеството на Русия. Москва изпрати миротворци в района и изиска Армения да съобщи територия на Азербайджан.
След война през 90-те година на предишния век, при която починаха 30 000 души, сепаратисти в Нагорни Карабах и прилежащите региони превзеха територията и оповестиха самостоятелност, която не е приета от интернационалната общественост, даже и от Армения.
Като част от мирното съглашение Армения се съгласи да върне 15-20% от Нагорни Карабах, извоювани от азерите по време на войната, в това число и историческият град Шуша.
Русия разположи 2000 миротворци в Нагорни Карабах.
3439 души от арменска страна са починали по време на спора в Нагорни Карабах. Aзерската войска е изгубила минимум 2855 бойци по време на интервенцията си.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР