Няколкостотин хиляди души излязоха на първомайски шествия в цяла Франция,

...
Няколкостотин хиляди души излязоха на първомайски шествия в цяла Франция,
Коментари Харесай

Първомайски шествия и протести срещу пенсионната реформа във Франция

Няколкостотин хиляди души излязоха на първомайски шествия в цяла Франция, с цел да отпразнуват Деня на трудещите се. Но през днешния ден в цяла Франция беше и следващ ден на общонационални митинги против признатата пенсионна промяна, обобщава Франс прес.

Според полицията 8700 души са протестирали против промяната в Страсбург, 7300 в Лил, 11 000 в Марсилия, 13 500 в Тулуза и 14 000 в Клермон Феран. Синдикатите приказват за двойно повече участници в протестните прояви в тези градове. Властите споделят, че в Париж в разнообразни демонстрации и митинги през днешния ден ще се включат до 100 000 души в Париж, а в цяла Франция евентуално ще бъдат до 650 000 души.

Въздушният трафик беше нарушен, като 25 до 33 % от полетите бяха анулирани на огромните френски летища поради митингите против промяната. 

В Париж пък обичайното първомайско шествие стартира в 14 ч. локално време от " Площада на нацията ", като там вземат участие представители на синдикати от целия свят.

За 1 май в страната са мобилизирани 12 000 служители на реда и жандармеристи, от които 5000 в Париж. В даден миг там се наложи полицията да употребява сълзотворен газ поради прерастване на митингите против пенсионната промяна в принуждение. Сълзотворен газ беше употребен и в Нант.

Това е 13-ият ден на общонародна готовност против пенсионната промяна във Франция.

След като пенсионната промяна бе призната и обнародвана, президентът на Франция Еманюел Макрон разгласи на 17 април, че си дава период от 100 дни за усмиряване на нацията. По-рано през седмицата премиерката Елизабет Борн бе натоварена от него да показа пътна карта с начинания, ориентирани за реализиране на това утешение. Предстои Борн да изпрати и предложения към синдикатите за съвещания по отношение на бъдещите дейности на управляващите в региона на общественото обезпечаване и трудовия пазар.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР