Няколкостотин души се срещнаха в събота вечерта с магията на

...
Няколкостотин души се срещнаха в събота вечерта с магията на
Коментари Харесай

За първи път от 30 години кино при палестинците в Газа

Няколкостотин души се срещнаха в събота вечерта с магията на огромния екран в палестинската линия Газа. Тава стана за първи път от повече от 30 години насам. В довечера още веднъж отвори кино " Самер ".
Киното, издигнато през 1944 година и затворено през 60-те години на XX век, направи специфична прожекция на филм за палестинци в израелски затвори.
Около 300 души. мъже и дами – участваха на тази прожекция. " Имаме потребност да живеем като човешки същества, с киносалони, публични пространства, паркове ", сподели един от феновете Джавдат Абу Рамадан.
В момента няма нито едно кино в палестинския анклав, който е в ръцете на ислямисткото придвижване на Хамас и в продължение на 10 години е под обсада от Израел.
Единствената прожекция от събота е " алегорична " за по-широките старания за " възкръсване на концепцията за киното в Газа ", сподели един от уредниците Гада Салми.
Другите кина в линията Газа са затворени през 80-те години, изключително по време на първата Интифада (палестинското въстание).
Ислямистите също бяха обвинени, че са запалили едно от кината през 1987 г, съобщи БГНЕС.
Другите кина по-късно ги бе боязън да пускат филми ", сподели Салми. По подигравка на ориста, съгласно френския историк Жан-Пиер Филиу, клонът на „ Мюсюлмански братя” в Газа, от който произлиза от Хамас, организира първата си конференция в киното Самер през 1946 година
Филмът, показан в събота вечер - " Десет години " - споделя историята на палестинските пандизчии в Израел.
Прожекцията беше утвърдена от Хамас.
" Не мисля, че има проблем с Хамас да отворим кино, тъй като е художествено място ", споделя Нермин Зиара, който играе във кино лентата.
" Ние като палестинци се нуждаем от огромно пространство за изкуство ", сподели тя пред Агенция Франс Прес.
През май в пристанището на град Газа се организира необичаен кино фестивал, който се занимава с въпроси, свързани с правата на индивида.
Ивицата Газа, която води три войни с Израел сред 2008 и 2014 година и където минимум две трети от популацията е подвластно от интернационалната помощ, е изправена пред сериозна филантропична и икономическа рецесия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР