Няколкостотин души се събраха днес, 6 май, в столичния парк

...
Няколкостотин души се събраха днес, 6 май, в столичния парк
Коментари Харесай

Стотици бягаха днес в Борисовата градина за каузата Wings for Life

Няколкостотин души се събраха през днешния ден, 6 май, в столичния парк Борисова градина, с цел да бягат алегорично в поддръжка на хората с гръбначни увреждания в границите на световната акция Wings For Life Run, за втора поредна година.

Точно в 14.00 ч българско време поданици и посетители на столицата стартираха дружно с хиляди съидейници по целия свят, с цел да покажат съпричастност към идеята да бъде открит лек против гръбначните увреждания. Към тях за първи път тази година се причислиха и запалянковци от Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново, присъединили се в местни проведени бягания.

Едни до други на старта застанаха хора в инвалидни колички и всички други, подготвени да се състезават с виртуална кола-преследвач от специфичното приложение, което отмерва резултата в световна база данни.

Събитието в София се трансформира в двоен състезателен празник - положителното въодушевление бе допълнено и с отбелязването на рождения ден на един от посланиците на акцията – ултрамаратонеца Краси Георгиев, появил се на бял свят точно на Гергьовден. Броени секунди преди виртуалния старт в 14 ч, състезатели в един глас му изпяха „ Happy Birthday”. С присъединяване си в бягането пък параолимпийският ни първенец Георги Киряков отпразнува своя имен ден.

Освен тях, в Борисовата градина бягаха и други известни лица на акцията – актрисите Снежана Макавеева, Невена Бозукова, парапланеристът Весо Овчаров, Влади Гюров с приспособеното си колело и занимаващата се с мото спортове Евгения Кусева.

Атмосферните условия тази годинащ бяха повече от благосклонни към уредници и участници: умерени температури и слънчево време направиха бягането леко и прелестно за състезателите, някои от които избягаха даже повече от 5 км преди виртуалната кола-преследвач да ги застигне.

Освен в София уредници в Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново за първи път поддържаха идеята с проведени бягания.

Wings for Life („ Крила за живот “) е фондация, учредена през 2004 година от Дитрих Матешиц и двукратния международен първенец по мотокрос - Хайнц Кинигаднер. Тя финансира проучвателен институти за откриването на лек за гръбначните увреждания, които засягат повече от 3 милиона души по света, парализирани в резултат на контузия, и 130 000 нови пациенти всяка година, потърпевши в резултат на пътно-транспортни катастрофи или спортни контузии. „ Крила за живот “ финансира 82 проучвателен плана в международен мащаб и работи дружно със международно известни и уважавани институти като Cambridge University (Великобритания), Harvard Medical School (САЩ), Karolinska Institute (Швеция), Шарите Берлин (Германия).

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още любопитно наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР