Няколко високопоставени украински служители подадоха оставки на фона на кадрови

...
Няколко високопоставени украински служители подадоха оставки на фона на кадрови
Коментари Харесай

Корупционен скандал: Висши украински служители подадоха оставки

Няколко високопоставени украински чиновници подадоха оставки на фона на кадрови промени в държавното управление на президента Володимир Зеленски, съобщи Би Би Си.

Ключов консултант на президента, заместник-министърът на защитата и заместник-главният прокурор напуснаха постовете си във вторник.

Зеленски алармира, че повече висши чиновници може да се отдръпват, защото се надява да овладее корупцията.

Един от чиновниците - Кирило Тимошенко,беше забъркан в кавги с потреблението на скъпи коли.

Кирило Тимошенко, Getty Images

Президентът Зеленски отговаряше на „ основно публично искане “, че справедливостта би трябвало да важи за всички, сподели основният консултант Михайло Подоляк.

Репресиите против корупцията следват известия в украинските медии, че министерството на защитата на страната е плащало повишени цени на относително незнайна компания за доставки на храни.Междувременно различен министър беше задържан по обвинявания в рушвет в понеделник.

Зеленски към този момент забрани на висши държавни чиновници да напущат страната, в случай че не са по публична държавна работа.

Първият, който подаде оставка във вторник, бешеТимошенко, заместник-ръководител на кабинета на президента, който ръководеше районната политика и по-рано беше работил по предизборната акция на президента Зеленски.

Откакто Русия стартира нашествието си в Украйна предишния февруари, той постоянно изпълняваше ролята на представител на държавното управление.В обява в Telegram той благодари наЗеленски за „ опцията да прави положителни каузи всеки ден и всяка минута “.

Заместник-министърът на защитата Вячеслав Шопалов също подаде оставка след известия, че е управлявал противоречивата договорка за питателните доставки на военните.Отделът назова това „ техническа неточност “.

Самият министър на защитата Алексей Резникове под лупа по същата причина.

А заместник-генералният прокурор Олески Симоненко беше отхвърлен от поста си " по лично предпочитание ", оповестиха от кабинета му.

Украйна има история що се отнася до корупция и през 2021 година Transparency International класира страната на 122 от 180 страни в своята ранглиста на корумпирани страни.

Репресиите са едно от главните претенции на Европейски Съюз, в случай че страната желае да подаде молба за присъединение към блока.

В послание в неделя Зеленски даде обещание, че няма да има „ връщане към това, което е било в предишното, към метода, по който са живели разнообразни хора, близки до държавните институции “.

Неговите мнения последваха ареста на заместник-министъра на инфраструктурата на Украйна Васил Лозински в събота по съмнение в приемане на рушвет на стойност над 350 000 $ за доставка на генератори за електричество.Той е отхвърлил обвиняванията.

Дейвид Арахамия, ръководителят на партията наЗеленски, даде обещание, че корумпираните чиновници могат да бъдат изправени пред затвор.

„ Длъжностните лица на всички равнища бяха непрекъснато предупреждавани посредством публични и неофициални канали: концентрирайте се върху войната, помогнете на жертвите, намалете бюрокрацията и спрете да вършиме подозрителен бизнес. Много от тях в действителност слушаха, само че някои, за жалост, не го направиха “, сподели той в изказване на Telegram.

" Ако не се работи цивилизовано, ще се работи по военновременните закони. Това се отнася както за последните покупки на генератори, по този начин и за новите кавги в министерството на защитата. "

Доклад на украинския вестник " Украинска истина " допуска, че ръководителите на четири районни администрации - Суми, Днепър, Запорожие и Херсон, може да са идващите, които ще последват Тимошенко, заради връзките им с подалия оставка асистент на президента.

Въпреки че през последните години имаше антикорупционни промени, залозите са високи за Киев, който получава финансова помощ на стойност милиарди долари от западните съдружници.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР