Няколко важни проблема стоят пред потребителите на ток. Сред тях

...
Няколко важни проблема стоят пред потребителите на ток. Сред тях
Коментари Харесай

Икономист: Не сме готови за либерализацията на пазара на ток

Няколко значими казуса стоят пред потребителите на ток. Сред тях са финансовата непоклатимост на доставчиците до домовете на хората и най-много идната цялостна либерализация на пазара от 2026 година.

" Основните опасности са свързани с мащаба на тази промяна, тъй като до момента стъпките за либерализиране на пазара постоянно бяха много плавни, постепенни и надлежно обхващаха относително дребна част от този пазар. В момента при либерализирането на семействата става въпрос за към 40% от потреблението на електрическа сила, което е голямо като мащаб, а като брой консуматори приказваме за към 4,5 милиона клиенти. Този мащаб допуска много повече изясненост, повече време, което е належащо, с цел да се измисли по какъв начин тъкмо работи този модел, който институциите си показват ", съобщи основният икономист от Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков в ефира на предаването " Директно ".

По негови думи през последните 3 месеца развиване по тази тематика няма, а страната е на мнение, че този развой би трябвало да се случи бързо и занапред следва да стартира.

" Винаги ме тормози бързането. Когато приказваме за подобен мащаб, бързо значи цялостно с неточности и когато визира доста консуматори и надлежно огромна част от потреблението, тези неточности към този момент костват доста скъпо ", акцентира икономистът пред.

Той означи, че към момента не сме подготвени за либерализацията на пазара на ток, а до крайната дата остават по-малко от 4 месеца. По негови думи сме закъснели извънредно доста.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР