Няколко страни от Европейския съюз казаха днес, че планират да

...
Няколко страни от Европейския съюз казаха днес, че планират да
Коментари Харесай

Няколко страни от ЕС обмислят да изгонят руски дипломати заради случая "Скрипал"

Няколко страни от Европейския съюз споделиха през днешния ден, че възнамеряват да вземат ограничения против Русия по отношение на отравянето на някогашния разузнавач Сергей Скрипал и някои може да последват образеца на Англия и да изгонят съветски дипломати, съобщи " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

На срещата на високо ниво 28-те водачи на Европейски Съюз се съгласиха с позицията на Англия, че е " доста евентуално Русия да е виновна " за нападението с нервнопаралитично вещество против Скрипал и щерка му.

Президентът на Литва Далия Грибаускайте сподели, че " от началото на идната седмица доста страни (от ЕС) ще вземат национални ограничения " по случая и че Литва може да експулсира съветски дипломати.

Ирландският министър председател Лио Варадкар съобщи, че страната му ще направи преценка на активността на съветските дипломати предвид на националната сигурност и вероятно изпъждане на тези, които не се занимават единствено с дипломатическа активност. Бих споделил, че ще вземем решение при започване на идната седмица, сподели той.

Датският министър председател Ларс Льоке Расмусен уточни, че страната му също ще обмисли " дали би трябвало да подхваща едностранни ограничения ".

Чешкият му сътрудник Андрей Бабиш акцентира, че в понеделник ще разиска с външния министър и други членове на кабинета опцията за експулсиране на съветски дипломати и добави, че " евентуално ще вървим в тази посока ", съобщи " Ройтерс ". По думите на Бабиш става дума за изпъждане на няколко дипломати, по-малко от 10, и няма да включва посланика.

Чехия бе забъркана в шпионския скандал, откакто представителят на съветското външно министерство сподели, че източникът на отровата " Новичок ", която съгласно Лондон е употребена при покушението против Скрипал, най-вероятно е Англия, Чехия, Словакия, Швеция или Съединени американски щати. Прага изрично отхвърли това и изрази митинг пред съветския дипломат в Чехия.

Австрийският канцлер Кристиан Курц сподели, че Виена няма да експулсира съветски дипломати, оповестиха ДПА и ТАСС.

Белгия също уточни, че няма желание да отзовава посланика си от Москва във връзка със случая Скрипал, съобщи ТАСС. Изразихме взаимност с Англия, ще координираме националните си ограничения. Но считам също по този начин, че би трябвало да се поддържа разговор с Русия, както това прави и самата Англия, която не е отзовала посланика си от Москва, сподели белгийският външен министър Дидие Рейндерс.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Отровеният съветски сътрудник (52)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР