Няколко са основанията, които покриват конституционното изискване за тежко нарушение

...
Няколко са основанията, които покриват конституционното изискване за тежко нарушение
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: Главният прокурор е извършвал престъпления

Няколко са основанията, които покриват конституционното условие за тежко нарушаване на служебните отговорности на основния прокурор и накърняване на престижа на правосъдната власт. Става въпрос за дейности, които се разминават с условието за безпристрастност и незаинтересованост. Това съобщи служебният министър на правораздаването Янаки Стоилов.

,,Процедурата изисква да подхваща това деяние, защото не се откриха членове на Висшия правосъден съвет /ВСС/, които да го направят``, разясни Стоилов.
 С писмо до Висш съдебен съвет: Иван Гешев изиска да бъде оповестен сигналът против него С писмо до Висш съдебен съвет: Иван Гешев изиска да бъде оповестен сигналът против него
С писмо до Висшия правосъден съвет основният прокурор Иван Гешев изиска да бъде оповестен сигналът против него от 11 страници на Бойко Рашк...

Той отхвърли нападките, че изпълнителната власт се меси в правосъдната, напомняйки, че последната дума за освобождението на Иван Гешев като основен прокурор има Висш съдебен съвет, а не правосъдният министър. Подкрепата за прокуратурата и особено за основния прокурор е някъде към 12-13% %, а пък тези, които желаят неговата оставка, са над 50%, което е явен знак за престижа на правосъдната институция, сподели още правосъдният министър.

,,Ако тази процедура, която следва във Висш съдебен съвет, не завърши с резултат, би трябвало Народното събрание да се заеме с тематиката, само че не да се приказват общи неща и за правосъдни реформи``, уточни той и акцентира, че Народното събрание може за изслуша основния прокурор когато и да е и той ще е длъжен да се яви пред народните представители.

Янаки Стоилов означи още, че има данни за осъществени закононарушения от основния прокурор, само че не пожела да разкрие повече елементи, добавяйки само, че " не това е най-важното " и за задачата би трябвало да се организира следствие. Той заяви, че идната седмица ще бъде показан разбор и предложение по какъв начин да се реши въпросът със профилираните съд и прокуратура.

,,Трябва да се запазят положителните страни на правораздаването, без да останат профилираните съд и прокуратура. Трябва да освободим и магистратите от напън по места. Трябва ни предвидимост на правораздаването и виновни хора в правосъдната система``, означи Янаки Стоилов по БТВ.
 Правосъдният министър желае от Висш съдебен съвет процедура за преустановяване на пълномощията на основния прокурор Правосъдният министър желае от Висш съдебен съвет процедура за преустановяване на пълномощията на основния прокурор
Служебният министър на правораздаването Янаки Стоилов внася във Висшия правосъден съвет искане за разкриване на процедура за предварително прекрат...

Накрая правосъдният министър предизвести, че в случай че членовете на Висш съдебен съвет не подхващат нищо по сигналите против основния прокурор е прекомерно евентуално офанзивите да се пренасочат точно към Висш съдебен съвет и той да бъде упрекнат в некадърност да управлява дейно ръководството на правосъдната система.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР