Няколко населени места у нас изразиха готовност да приемат пристигащи

...
Няколко населени места у нас изразиха готовност да приемат пристигащи
Коментари Харесай

На много места в България са готови да приемат хора от Украйна

Няколко обитаеми места у нас показаха подготвеност да одобряват идващи в страната хора от Украйна.

В Благоевград въпросът беше разискван изключително на съвещание на общинския съвет.

Да се обследва опцията за обезпечаване на жилища от обществения и авариен фонд на общината за приемане на етнически българи, които бягат от войната в Украйна, предложи Кирил Илиев от групата на ГЕРБ в Общинския съвет: „Има доста някогашни студенти, които са бесарабски българи, които са сега в Украйна и които желаят да се върнат, в това число и в Благоевград. Ние би трябвало да ги приветстваме и да им осигурим най-малко за начало условия за сигурност и убежище“.

Кметът на Благоевград Илко Стоянов поддържа предлагането, като добави, че общината е подготвена да одобри и представители на бизнеса от Украйна: „Особено от IT бранша и хайтек. Това би ни помогнало не просто да помогнем на бежанците, а даже да ги настаним за доста време да живеят тук, хора, които се занимават с бизнес“.

Над 60 студенти-бесарабски българи от Украйна се образоват в Югозападния университет в Благоевград, като множеството са останали тук и по време на пандемията. Част от тях са декларирали, че фамилиите им са подготвени да тръгнат към България.

Собственик на хотел в Балчик дава базата си за идващи в страната ни украинци. От през днешния ден през граничните пунктове с Румъния започнаха да идват фамилии, които през вчерашния ден сутринта са тръгнали от Украйна, малко след първите гърмежи.

Симеон Господинов взема решение да даде хотелската си база на нуждаещи се хора от Украйна и то изцяло безплатно, защото е подготвен самичък да покрие всички разноски: „Държавата още не е влезнала да координира този поток, а той се задава горе към този момент на Дуранкулак. Грехота е да взимаме пари от тези хора сега. Радвам се, че имам тази възможност“.

Господинов показа още, че към този момент е получил редица позвънявания от фамилии, които сега пътуват, а в това време приготвя най-много жилищата, които разполагат и с кухня: „До ден-два ще освободим към 20-30 пространства за фамилии. Не ги считам като бежанци, а като потърпевши хора.

Община Пловдив ще обезпечи места за настаняване на наши сънародници от Украйна. Проверява се опцията да се дават и общински жилища.

Най-малката ямболска община – Болярово също е в подготвеност да одобри бежанци от Украйна. В две общински бази към този момент са обезпечени всички нужни условия.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР