Няколко месеца, след като през лятото на 2018 г. МВР

...
Няколко месеца, след като през лятото на 2018 г. МВР
Коментари Харесай

Контрабанда от Гърция и Турция захранва нелегалния пазар на цигари в България

Няколко месеца, откакто през лятото на 2018 година Министерство на вътрешните работи и прокуратурата разкриха 6 незаконни заводи за произвеждане на цигари, контрабандата от Турция и Гърция стана главен източник за зареждане на черния пазар у нас. Това настояват няколко самостоятелни източници от Министерство на вътрешните работи.
От началото на 2019 година хванатите количества незаконни цигари в страната, са главно от южните ни съседки. В взаимозависимост от страната, контрабандната стока минава през разнообразни канали на разпространяване, с цел да стигнe до българския пазар. През турската граница върви така наречен мравешка контрабанда. На границата сред България и Турция се намира един от най-натоварените в света и най-натоварения в Европа Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево – Капъкуле. През него минават годишно близо 5 млн. пасажери и стотици хиляди транспортни средства. Закупени изцяло легално цигари, само че без данък и Данък добавена стойност в магазини за безмитна търговия от турската страна на границата, са на неведнъж по-ниски цени. Това е предпоставката за всеобщо преместване през граница на големи количества и организирането на контрабандата. Тя е сложна за секване, защото се реализира в по-малки количества, само че от доста хора самостоятелно или проведени в дребни групи. Пренесените цигари след това се продават непосредствено на черния пазар на дребно или на прекупвачи, които след това провеждат преместването им навътре в страната.
Мравешката контрабанда е източник на прехранване на доста хора с ниски приходи от региона на Свиленград. Предпочитаните за преместване по този канал са тънките цигари от марките Karelia slims и ОМЕ., защото от тях може да бъдат скрити в тайници по-голям брой кутии. Освен това тези марки са разпознаваеми за българския консуматор, а компактните опаковки на тънките цигари разрешават по-лесното им преместване през граница при по-нисък риск за нарушителите.
От началото на годината размерите на незаконните цигари по това направление доста са се нараснали и към този момент зареждат освен черните пазари на пограничните области като Кърджали, Хасково и Бургас, само че стигат и до Централна и Северна България, където все по-често се срещат такива марки тънки цигари с обозначения, доказващи безмитния им генезис.
За разлика от Турция, през Гърция вървят канали за индустриални количества незаконни цигари. Те действат по друг метод, а контрабандата, която е предопределена на незаконния пазар на България, е в доста по-големи количества. Това се удостоверява от огромните колета, хванати от Министерство на вътрешните работи и Агенция “Митници” на територията на България в края на предходната и началото на тази година. През март да вземем за пример Специализираната прокуратура притегли като обвинени двама мъже за незаконен импорт от Гърция и държане на акцизни артикули без бандерол. Това са 752 000 кутии от марките “Уинстън” “Реджина”, "LD ", “Фаст” и “Карелия”. Те са арестувани при интервенция на ГДБОП и Специализираната прокуратура на 13 март в склад до столичното околовръстно шосе при разтоварване на камион с 332 000 кутии цигари. Цигарите били укрити зад стречирани палети с бутилки, като били пакетирани в същите палети, маскирани зад ред бутилки. При претършуване на лекия автомобил на единия от арестуваните са открити документите на втори камион, дошъл от Гърция предния ден. За часове вторият тир е открит на паркинг в столичния квартал “Люлин”. Преди да дойде на паркинга, е оставил до склада на околовръстното шосе теглено от него хладилно полуремарке.
Контрабандата на цигари от Гърция, която зарежда у нас черния пазар, минава през места на границата с България, където няма формален контролно-пропускателен режим или така наречен зелени граници, както и през контролно-пропусквателен пункт Кулата – Промахон. Цигарите се създават най-често в незаконни заводи на територията на Гърция, само че се откриват и количества, отклонени от заводите на легални гръцки производители. От там се товарят на камиони, в това число автовози, както и в по-малки транспортни средства. Големите камиони минават през контролно-пропусквателен пункт Кулата с маршрут към хранилища в покрайнините на София, откъдето най-често се преразпределят из страната. По-малките бусове и пикапи минават най-вече през зелена граница в труднодостъпни региони, в обезлюдените родопски общини, граничещи с Гърция.
Основните марки незаконни цигари по това направление, хванати на територията на страната през последните шест месеца са "Royal blue ", "Cooper ", "Marble ", "Karelia blue ", "Regiina red " и "Rone de luxe ". Всички те са публикувани и генерират огромна по размер незаконна търговия на територията на страната както в огромните градове, по този начин и в дребните общини.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР