Няколко месеца след като клиничните пътеки в здравеопазването бяха увеличени

...
Няколко месеца след като клиничните пътеки в здравеопазването бяха увеличени
Коментари Харесай

Предстои ново увеличение на всички клинични пътеки

Няколко месеца откакто клиничните пътеки в опазването на здравето бяха увеличени с 25% (от 1 май) се задава ново нарастване.

Това стана ясно през вчерашния ден след среща на членове на Надзорния съвет на Националната здравно-осигурителна каса и Българския лекарски съюз дружно с представители на управлението на Министерство на здравеопазването.

От Министерство на здравеопазването споделиха, че служебният министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев е свикал работната среща поради " възходящото напрежение в бранш " Здравеопазване " по отношение на възнагражденията на медицинските експерти.

" Министър Меджидиев предложи да бъде направено нарастване на цените на клиничните пътеки. Предложението му беше признато от присъствалите на срещата представители на НЗОК и от БЛС. След разискванията те не съумяха да реализират консенсус за прецизен %, само че ще бъде обсъждан вид за скок сред 12-20%, които ще бъдат преразпределени от остатъка във фонда ", оповестиха от пресслужбата на Министерство на здравеопазването.

Целта на решението е да се даде опция на лечебните заведения да изработят заложените им бюджети и надлежно да усилят заплатите на личния състав до минималните равнища от 2000 лева за доктор и 1500 лева за здравна сестра.

„ Ще настояваме нарастването на цените да с 18%, тъй като с досегашните цени лечебните заведения са изработвали 230 млн. лева месечно, с 10% са още 23 млн. лева и ще станат 253 млн. лева на месец. За да се получи това, което лечебните заведения е трябвало да получат през годината, минимумът е 18% “, сподели ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров.

Той добави, че съсловната организация ще направи всичко допустимо икономиите и средствата от запаса да отидат за сътрудниците от болничната помощ, ПИМП и СИМП.

" Целта е особено лечебните заведения да съумеят да вдигнат заплатите на сътрудниците, макар отпадането на тези текстове от НРД към този момент, тъй като те имат предпочитание да го създадат, само че нямат запас “, сподели още доктор Маджаров.

По-рано през днешния ден ръководителят на БЛС сподели в ефира на Нова телевизия, че нарастването на възнагражденията на лекарите е един от методите за справяне с кадровата рецесия.

През последните дни редица лечебни заведения се оплакаха от невъзможността да покачат заплатите на лекарите и сестрите си, защото съгласно тях 25%-то нарастване на клиничните пътеки не е задоволително, а и към този момент е " изядено " от инфлацията. Последно бе обявено за към 200 лечебни заведения, в които заплатите са под контрактуваното в националния рамков контракт.

Готвят се и митинги - на следващия ден се чака да стачкува незабавната помощ.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР