Няколко лекари са заподозрени във вземането на стотици медицински импланти

...
Няколко лекари са заподозрени във вземането на стотици медицински импланти
Коментари Харесай

Румънски лекари са разследвани за повторно ползване на импланти от трупове

Няколко лекари са обвинени във вземането на стотици медицински импланти от трупове и повторното им потребление върху живи пациенти. Лицата са пред наказателно следствие в Румъния, споделя Guardian.

Петимата медици са работили в болница в източния град Яш. Един от тях е арестуван в очакване на следствието по обвинявания в корист с власт и взимане на рушвет, съгласно изказването на прокураторите.

Твърди се още че неназованият доктор е управлявал мрежа от четиримата други. Те са му предавали сърдечните импланти, взети от мъртви пациенти, без авансово утвърждение - нито от тях, нито от фамилиите им.

Разследването демонстрира, че лекарят е направил 238 процедури за 7 години от 2017 година В този перидиод той е употребил нелегално имплантите, извлечени от мъртви пациенти или такива с незнаен генезис. По този метод е излагал и личните си пациенти на риск от съществени затруднения или гибел.

„ Голяма част от имплантите, предложени от лекаря не са били нужни. До тях се е стигало в резултат на подправени диагнози или от авансово предписано лекарство, което би провокирало характерни признаци “, се акцентира в изказването.

Здравната система на Румъния, една от най-слабо развитите в Европейския съюз, е преследвана от корупция, неефективност и политизирано ръководство.

Държавата е построила една болница през последните три десетилетия, харчи минимум за опазване на здравето в Европейски Съюз, а десетки хиляди лекари и сестри са емигрирали.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР