Няколко корпорации, включително основни конкуренти на Facebook днес, са се

...
Няколко корпорации, включително основни конкуренти на Facebook днес, са се
Коментари Харесай

4 корпорации, опитали да купят Facebook

Няколко корпорации, в това число съществени съперници на Фейсбук през днешния ден, са се пробвали да купят обществената мрежа в самото начало, когато Марк Зукърбърг и неговите другари се насочат към Силициевата котловина в търсене на вложители за  развиването на концепцията си. Въпреки неустоимите им предложения, бизнесмените удържат фронта. Ето кой вижда капацитет във Фейсбук през цялото време.

Гугъл

Малко откакто идват в Пало Алто през лятото на 2004 година, в офиса на студентите от Харвард идват шефове на Гугъл с желание да си партнират и даже да закупят марката. Срещата не довежда до никакво съглашение, само че въпросът е издигнат още веднъж през 2007-а, когато Тим Армстронг от екипа по продажби убедил борда на най-голямата търсачка да подписа с Фейсбук договорка за рекламно обслужване и за пазаруване на обществената мрежа. До това обаче по този начин и не се стига, само че оценката от 15 милиарда $, която Гугъл прави на Фейсбук, изстрелва компанията на Зукърбърг нагоре.

News Corp.

През 2006 година Рос Левинсън, тогавашният началник на News Corp., посещава Марк Зукърбърг и един от съветниците му, рисковия капиталист Мат Колер. Споразумение не е направено, защото Левинсън се тормози, че няма да успее да резервира растежа на Фейсбук.

Microsoft

„ Защо просто не ви купим за 15 милиарда $? “ – този въпрос насочва към Зукърбърг изпълнителният шеф на Microsoft през 2007 година, Стив Балмър. Основната цел на това предложение е освен да придобие компания с огромен капацитет, само че и тя да не попадне в ръцете на Гугъл. От управлението на Фейсбук оферират  технологичната корпорация да купува по 5% от дяла на обществената платформа на всеки 6 месеца, тъй че цялостното придобиване да отнеме 5-7 години. Това предложение отпада и в последна сметка Microsoft купува 1.6% от компанията за 250 млн. $.

MySpace

През пролетта на 2005 година тогавашният основен изпълнителен шеф на MySpace, Крис Деулф, се среща със Зукърбърг, съветника му Мат Колер и президента на Фейсбук, Шон Паркър, с цел да обсъдят опцията за пазаруване на Фейсбук, само че безрезултатно. Тъкмо противоположното – създателите на двете платформи се виждат още два пъти с оферти от страна на Зукърбърг за придобиването на MySpace, един път за 75 млн. $, а по-късно и за 750 млн. $. Деулф обаче отхвърля.

По материал на Business Insider
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР