Няколко изменения в своя правилник готвят общинските съветници на Асеновград.

...
Няколко изменения в своя правилник готвят общинските съветници на Асеновград.
Коментари Харесай

ОбС - Асеновград готви промени в правилника си за работа

Няколко промени в своя устав готвят общинските съветници на Асеновград. Едно от предложенията е да се понижи времето за изявление от 10 минути на 3 минути. Целта е да се стимулират общинските съветници и администрацията да разясняват другите проблеми в по-стегнат тип и с конкретика. Това изясни пред Actualno.com ръководителят на локалния парламент Драгомир Георгиев.
Друго предложение за изменение е чисто процедурно - да се извърши промяна в текста на настоящия устав на Общински съвет - Асеновград, по отношение на смяна в Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество. В нормативния акт се вкарва и нова алинея, съгласно която заместник-кметовете, секретарят на общината, основния проектант и шефовете на дирекции ще имат право да се изричат или да рапортуват не повече от един път по избрана тематика от трибуната на локалния парламент. Отново ограничаването на рамката се понижава на 3 минути, като досега времето за отговор бе 10 минути. Тук концепцията е, когато възникне проблем или запитване по съответна докладна бележка, да може да се получава прецизен и правилен отговор от ангажираното с въпроса лице.
Още една смяна касае времето за осъществяване на гласуването. Досега то бе в рамките от 15 секунди до 60 секунди. Предложението е времето за право на гласоподаване да се понижи до 30 секунди, след което се афишира резултатът. Интересна уговорка е предлагането на ръководителя същият да има опция да насрочва съвещания на Общинския съвет освен в последната сряда от месеца, както е признато до момента. Една от задачите е да има опция жители също да участват на сесиите, които се организират в отвън работно време.
Нововъведенията в правилника на Общински съвет - Асеновград ще се преглеждат и гласоподават на идното на следващия ден (29.01.20 г.) постоянно съвещание на локалния парламент в града.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР