Няколко хиляди унгарци излязоха снощи за пети пореден ден на

...
Няколко хиляди унгарци излязоха снощи за пети пореден ден на
Коментари Харесай

Унгарците протестират срещу връщане на шестдневната работна седмица

Няколко хиляди унгарци излязоха нощес за пети следващ ден на митинг против премиера Виктор Орбан пред постройката на държавната телевизия в Будапеща макар минусовите температури, съобщи Асошиейтед прес.

Депутати от всички опозиционни партии излязоха на краткотрайна естрада, с цел да разгласят, че митингите ще продължат, до момента в който не им бъде разрешено да прочетат настояванията си по държавната телевизия.

Протестите започнаха против закон, който на процедура разрешава възобновяване на шестдневната работна седмица, в случай че служителят се съгласи. Изплащането на надбавките за ексклузивен труд обаче може да се забавя до три години. Според държавното управление законът ще понижи дефицита на работна ръка в процъфтяващи браншове и ще даде на служащите опция да печелят повече.

Исканията на протестиращите обаче се разшириха, като към този момент включват унищожаване на корупцията, основаване на самостоятелна правосъдна власт и гарантиране на неутралитета на държавните медии, отбелязва АП.

По-рано през вчерашния ден група от 10 маджарски депутати влезе в постройката на Унгарската държавна медийна компания в Будапеща. Някои от тях бяха изведени от защитата. Според депутатите полицията е последвала заповедите на частните охранители, извеждайки ги от медията, вместо да отбрани правото им да влизат в публични здания.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР