Няколко хиляди румънци излязоха на протест в Букурещ срещу бездействието

...
Няколко хиляди румънци излязоха на протест в Букурещ срещу бездействието
Коментари Харесай

Румънци въстанаха срещу бездействието на властта при отвличане и убийство

Няколко хиляди румънци излязоха на митинг в Букурещ против бездействието на управляващите, довело до гибелта на 15-годишно момиче предходната седмица в Румъния. Убийството провокира потрес в страната и докара до апели за оставка на държавното управление и взаимни обвинявания сред представители на разнообразни служби. 

В петък полицията откри в дома на 65-годишен механик в Каракал, окръг Олт, елементи от човешко тяло и движимости на 15-годишната Александра, която ден по-рано три пъти позвънила на тел.112, с цел да изиска помощ, защото е отвлечена. Момичето се качило на автостоп до дома си в Каракал, само че било отведено на друго място. То обяснило на служителите на реда, с които се свързало на тел.112, къде се намира, описало похитителя и даже на последния запис се чувало по какъв начин споделя: " Ето го, той идва, той идва ". На управляващите обаче лишило повече от 19 часа да открият от кое място звъни момичето, да открият мястото и да я потърсят. Те влезнали в дома на обвинения Джордже Динка едвам в петък сутринта. Заподозреният притежател на къщата Динка е арестуван за 30 дни. Сега ще се проверява и дали той има отношение към изгубването през април на 18-годишно момиче от прилежащо село, което също не било намерено, откакто излязло на автостоп.

 

Властите се затруднили да открият мястото, от което е направено позвъняването, макар всички благоприятни условия на Специалната телекомуникационна работа, която елементарно може да дефинира по данните от телефонната компания мястото, от което е позвъняването. Освен това полицията твърди, че наблюдаващият прокурор не ги позволил да влязат в къщата, откакто тя най-накрая била открита, без да получат заповед, макар че такава не се изисква за сходен случай. След като дежурен арбитър издал заповедта, служителите на реда чакали часове наред, преди да стартират интервенцията, с цел да стане 6 часът сутринта.

Началникът на полицията в Румъния Йоан Буда бе уволнен в петък поради скандално бавната реакция на органите на реда и последвалото ликвидиране. Уволнени бяха и полицейските началници на окръг Олт. Парламентарната комисия по защита и сигурност се събира през днешния ден изключително и ще изслуша министъра на вътрешните работи Николае Мога, шефа на Специалната телекомуникационна работа Соринел Василка, краткотрайния основен полицейски контрольор Флориан Драгня и някогашния началник на полицията Буда. Прокуратурата проверява към този момент забавянето на дейностите на служителите на реда. Президентът Клаус Йоханис изиска бързо и цялостно следствие на случая. Премиерката Виорика Дънчила стартира да дава обещания за референдум за увеличение на наказванията за педофили и отсрочи партийната конференция, която трябваше публично да я номинира за кандидат-президент на ръководещата партия.

 

ОТНОШЕНИЕ

Близки на отвлеченото и убито момиче описват, че полицията се отнесла присмехулно към сигнала, който подали за изгубването й и даже ги предизвестили, че ще би трябвало да заплащат скъпо, в случай че нещо в показанията им не е тъкмо.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР