Няколко хиляди грузинци протестират срещу избирането на кандидата за президент,

...
Няколко хиляди грузинци протестират срещу избирането на кандидата за президент,
Коментари Харесай

Хиляди грузинци протестират срещу новия президент с обвинения в измама на вота

Няколко хиляди грузинци стачкуват против избирането на претендента за президент, подкрепян от ръководещата партия Саломе Зурабишвили , пред президентството, като настояват, че има машинация в изборите, оповестяват Агенция Франс Прес и " Радио свободна Европа ".

Поддръжниците на грузинския опозиционен претендент президент Григол Вашадзе се събраха в Тбилиси . Според резултатите от централната изборна комисия в страната, претендентът за президент Саломе Зурабишвили, завоюва втория кръг в президентските избори против противника си Вашадзе, който бе номиниран от опозицията " Сила в единството " и " Обединено национално придвижване ", някогашната ръководещ партия.

Развявайки флаговете на Грузия, Европейски Съюз и Съединени американски щати, протестиращите приканват за предварителни парламентарни избори и нов избирателен закон .

 Грузия избра за първи път президент жена
Грузия избра за първи път президент жена

Това е Саломе Зурабишвили

Зурабишвили , която има поддръжката на ръководещата грузинска партия " Дрийм ", завоюва 59,5% от гласовете на изборите предходната седмица , до момента в който претендентът на опозицията Вашадзе събра 40,5% поддръжка , съгласно Централната изборна комисия.

Вашадзе отхвърли резултатите и прикани за кротичък митинг в Тбилиси и прикани за предварителни парламентарни избори.

Международните наблюдаващи разясняват, че изборите са " конкурентни ", само че претендентът на ръководещата партията, " се радва на преимущества ".

 Избраната за президент на Грузия: Русия отвлича хора
Избраната за президент на Грузия: Русия отвлича хора

Не може да има разговор до момента в който Москва се държи така…

В същото време ТАСС оповестява, че някогашният президент Михаил Саакашвили разяснява, че е подготвен да се върне в страната сега, в който има нуджа от него .

Пред протестиращите последователи на някогашната ръководеща партия " Обединено национално придвижване ", Саакашвили, който е в Холандия, се обърна с видео известие, че " не признава резултатите от президентските избори ". Той също по този начин декларира, че " поддържа настояванията за предварителни парламентарни избори ".

" Веднага щом се нуждаете от мен, незабавно щом ме повикате, ще се върна в Грузия и ще се боря с вас, с цел да реализираме задачите си ", изясни той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР