Няколко хиляди души се събраха днес на нов екопротест в

...
Няколко хиляди души се събраха днес на нов екопротест в
Коментари Харесай

Хиляди блокираха центъра на Белград: Екоактивисти протестират втори пореден ден

Няколко хиляди души се събраха през днешния ден на нов екопротест в Белград, откакто през вчерашния ден стачкуващи блокираха мостове и пътища в разнообразни градове на страната и влязоха в конфликти с полицията, която образува кордони в опит да ги спре.

Митингът е в символ на митинг против високото равнище на замърсяване на въздуха в Сърбия от въглищните централи, неналичието на филтриращи въздуха системи в мините и заводите, старите коли и потреблението на неуместно гориво за отопление в домовете.

„ Няма потребност да измерваме замърсяването на въздуха, ние можем да го забележим и да го почувстваме. Това убива децата ни, не желая моите деца да бъдат принудени да избягат от страната поради замърсяването ", сподели Боян Симишич от организацията за запазване на околната среда „ Еко стража “.

Сърбия е една от най-замърсените страни в Европа, само че публичните митинги едвам неотдавна привлякоха внимание, откакто деятели упрекнаха управляващите, че разрешават на задгранични вложители, най-вече от Китай, да вредят в допълнение на околната среда.

Правителството на Вучич публично се стреми към участие в Европейски Съюз, само че наред с това поддържа близки връзки с Русия и Китай. Някои огромни китайски вложения в страната, доста покачиха въглеродните излъчвания в Сърбия, показват еколози.
БТА
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР