Няколко фирми вече се отзоваха на призива за осигуряване на

...
Няколко фирми вече се отзоваха на призива за осигуряване на
Коментари Харесай

Още вода и техника за бедстващите

Няколко компании към този момент се отзоваха на апела за обезпечаване на спомагателна техника за спешните и възстановителните действия в най-тежко потърпевшите карловски села, заяви регионалният шеф на област Пловдив Ангел Стоев.  Някои от тях изпращат машините на място още през днешния ден.

„ Асарел – Медет “ АД реагира стремително и даде едрогабаритни машини с висока продуктивност и успеваемост. Общински компании също показват подготвеност да се включат в спешните действия.

Областният шеф Ангел Стоев изиска подпомагане и от най-голямата работодателска организация в строителния отрасъл – Камарата на строителите в България с писмо до нейния ръководител инж. Илиян Василев.

„ Най-спешно се нуждаем от дребна техника, която да взе участие в разчистването на дворовете  и тежка машинизация за улиците “, изясни Стоев.

По думите му на идващ стадий следва планиране и създаване на нова инфраструктура, на нови домове и ремонт на потърпевшите къщи, за което също ще е нужен сериозен запас.  Днес той е разговарял с изпълнителния шеф на КСБ Валентин Николов, който е подсигурил, че камарата ще окаже цялостно подпомагане в активизирането на техническия и кадрови запас на строителните компании.

Областният шеф Ангел Стоев заяви също, че е  изпратил писмо до министъра на образованието проф. Сашо Пенов, с цел да бъде обезпечен превоза на 210 ученика от потърпевшите села – с. Богдан, с. Войнягово, с. Каравелово и с. Климент до Карлово. Заради разрушената инфраструктура и удължените в резултат на това направления, компаниите превозвачи отхвърлят да поемат услугата, защото ще возят на загуба.

„ Затова предложих на министъра финансирането на безплатните транспорти на възпитаници до 16-годишна възраст в засегнатите зони да бъде увеличено от сегашните 2,20 лева./км. с 1,20 лева за интервала, в който се употребяват обходните направления “, изясни Ангел Стоев. Той  получил увещание от проф. Пенов, че МОН ще вземе неотложно решение по въпроса, с цел да може да стартира обикновено образователната година за тези деца. „ По последна информация казусът е решен и учениците ще бъдат извозвани с бусове на страната компания „ Автомагистрали “, увери регионалният шеф.

По негово искане „ Държавният запас “ ще отпусне още 200 това бутилирана вода за бедстващите села, защото тази от водопровода продължава да бъде негодна за пиянство.

Областният шеф изрича специфични благодарности на военните и изключително на управлението на 61-ва Стрямска бригада за отлична организация по разчистването на трите най-засегнати села. Има създаден проект за идващите действия, който е координиран с Кризисния щаб на Областна администрация.

Със заповед на регионалния шеф на област Пловдив се удължава срокът на частичното бедствено състояние на територията на общините Карлово, Калояново и „ Марица “. Тя влиза в действие от  12.09.2022 година и е за период от 30 дни. Причината за удължаването на периода е продължаващите неотложни аварийно-възстановителни действия, зародили в резултат на тежките наводнения в първите дни на месеца.

Припомняме ви, че продължава набирането на доброволци за разчистване на домовете и на строителна техника от компании посредством телефона на регионална администрация „ Доброволци за Карлово “ – 0879 182 250.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР