Няколко фирми проявяват интерес към проекта за бойни машини на

...
Няколко фирми проявяват интерес към проекта за бойни машини на
Коментари Харесай

Каракачанов: Няколко фирми проявяват интерес към проекта за бойни машини на Сухопътните войски

Няколко компании демонстрират интерес към плана за бойни машини на Сухопътните войски. Най-същественото ни изискване е новите машини да се сглобяват в България. Това сподели министърът на защитата Красимир Каракачанов пред публицисти при визитата си в цех „ ТЕРЕМ – Хан Крум “ ЕООД – град Търговище.

Той бе там дружно с министър-председателя Бойко Борисов. „ По този метод една огромна част от парите, които ще даде българският поданик, ще останат в България като поддръжка, заплати, ремонт в съществуващата материална база “, добави министър Каракачанов. Предвижда се ремонт и рационализация на съществуващата техника да се правят в България, добави още той.

В „ ТЕРЕМ – Хан Крум “ министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерите Красимир Каракачанов и Томислав Дончев се срещнаха с софтуерните благоприятни условия на военно-ремонтния цех и разгледаха част от готовата продукция – ремонтирани танкове Т-55 и Т-72 и осъвременена машина МТЛБ-М1.

До две седмици се чака в Министерския съвет да влязат още веднъж модернизационните планове за Българската войска – за придобиване на нов военен аероплан за Военновъздушни сили и за бойни машини за Сухопътните войски. Предстои Министерският съвет да гласоподава 1 милиард и 220 милиона лв. за рационализация на Сухопътните войски, това сподели министър-председателят Бойко Борисов в завода. Министърът на защитата Красимир Каракачанов акцентира, че желанието на управлението на Министерството на защитата е в оптималната степен тези средства да отидат за българските фабрики. Така резултатът от модернизационните планове ще е доста по-голям.

Премиерът Бойко Борисов поздрави работещите в цех „ ТЕРЕМ – Хан Крум “ за професионалната работа. Той акцентира, че заводът е запазил своя капацитет и материална база и има условия да прави рационализация и поддръжка на съществуващата техника по стандартите на НАТО. „ Тук виждаме прелестна работа на Българската академия на науките, военно-експертния капацитет, инженерите, учените и тези, които създават новите системи “ – сподели министър председателят. Той добави, че част от ремонтираните машини и разработваните нови системи могат да бъдат потребни и за потребностите на „ Гранична полиция “, пожарната, жандармерията. Продукцията на завода има голям пазар и в бъдеще - благоприятни условия за съдействие с огромни компании.

„ Дълги години сме купували най-хубавите транспортни самолети, най-хубавите транспортни хеликоптери. Само транспортни. Сега приказваме за бойни машини, които да пазят популацията, суверенитета и целостта на България “, акцентира министър председателят.

Около 250 души работят в „ ТЕРЕМ – Хан Крум “ сега и имат обезпечена работа за към година и половина - две. Имаше дълъг интервал на възобновяване на качествата на сдружението, преди този момент към две години не е имало работа – сподели пред публицисти Васил Хараланов, шеф на „ ТЕРЕМ - Хан Крум “ ЕООД – Търговище.

Малко по-късно през днешния ден на боен полигон „ Стража “ министърът на защитата Красимир Каракачанов следи полигонно тестване на бойната техниката, ремонтирана в цех „ ТЕРЕМ – Хан Крум “. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР