Няколко европейски държави, включително Франция, подкрепят идеята Европейският съюз да

...
Няколко европейски държави, включително Франция, подкрепят идеята Европейският съюз да
Коментари Харесай

Няколко държави от ЕС са готови да купуват боеприпаси за Украйна извън Европа

Няколко европейски страни, в това число Франция, поддържат концепцията Европейският съюз да купува муниции, създадени отвън Европа, с цел да продължи да поддържа военните старания на Киев, обявиха участниците във вчерашната конференция в поддръжка на Украйна в Париж, съобщи Франс прес.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 12817
Това предложение, инициирано от Чехия, " се радва на огромна поддръжка от няколко страни ", съобщи чешкият министър-председател Петър Фиала след конференцията, на която в Елисейския замък се събраха повече от 25 страни, съдружници на Киев.

" Това е доста мощно обръщение, което се насочва към Русия ", сподели чешкият водач, като увери, че към 15 страни са подготвени да се причислят към тази самодейност, която има за цел да отговори на дефицита на муниции, по-специално артилерийски снаряди, за Украйна.

Френският президент Еманюел Макрон счита, че чешкото предложение е " в благозвучие " с досегашната политика на Европейски Съюз и разгласи, че Париж ще се причисли към него.

" Ние /.../ помолихме страните, които не са членки на Европейски Съюз, да предложат решения /.../ и по тази причина ще участваме в тази самодейност ", съобщи на конференция френският президент и добави: " Единствената цел е успеваемост ".

Нидерландският министър председател Марк Рюте съобщи, че страната му ще даде " над 100 милиона евро " за чешкия проект и че " други страни ще я последват ".

" Що се отнася до боеприпасите, има доста добра чешка самодейност за закупуване на муниции и снаряди от целия свят за Украйна ", уточни Рюте.

Той отхвърли да посочи кои страни отвън Европа може да бъдат помолени да произведат тези муниции. " Това е загадка ", сподели Рюте.

Няколко страни, в това число Франция, Германия и Италия, подписаха двустранни съглашения за сигурност с Киев през последните седмици, само че Европейски Съюз, който е дал военна помощ на стойност 28 милиарда евро от началото на войната, се затруднява да извърши уговорките си, изключително във връзка с снарядите.

Европейски Съюз си беше сложил за цел да достави един милион снаряда на Украйна до март, само че няма да успее да я извърши. " Трябва да признаем, че не разполагахме с този един милион. Така че това безспорно беше неблагоразумен ангажимент ", съобщи Макрон.

Португалският министър-председател Антонио Коща, който също участваше в конференцията в Париж, увери, че министрите на защитата на Европейски Съюз ще показват " в границите на идващите 10 дни съответен проект за подсилване на потенциала за поръчка на муниции в поддръжка на военните старания на украинския народ ".

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР