Няколко души в Австрия са били приети в болница, след

...
Няколко души в Австрия са били приети в болница, след
Коментари Харесай

Няколко души попаднаха в болница след прием на фалшиво лекарство за диабет в Австрия

Няколко души в Австрия са били признати в болница, откакто са употребявали подправено лекарство за намаляване „ Оземпик “. Писалките по принцип се изписват на хора с диабет, защото контролират равнищата на кръвната захар.

Австрийската федерална работа за сигурност на опазването на здравето (BASG) заяви, че те са докладвали за " съществени странични резултати ", в това число ниска кръвна захар и припадъци.

Предполага се, че засегнатите са употребявали артикул, който съдържа инсулин вместо дейното вещество в „ Оземпик “ - семаглутид. В листовката на истинския артикул написа: „ То оказва помощ да се намали кръвната захар в организма Ви единствено когато е прекомерно висока и може да помогне за попречване на сърдечно заболяване. “

bTV откри, че макар неналичието лекарството е извадено от листата, който не разрешава износа

Още в понеделник от BASG обясниха за разпространяването на друга от истинската версия на продукта и предизвестиха пациентите да бъдат деликатни. От там подсетиха и че единственият легален метод за сдобиване с „ Оземпик “ е посредством рецепта.

Снимка: iStock

Службите в Австрия предизвестиха още, че е допустимо запасите от подправеното лекарство към момента да са в обращение, написа Би Би Си. Фалшивите химикалки са били оцветени в по-тъмносиньо от същинските. BASG прикани лекарите и пациентите да ревизират своите ресурси.

Препаратът доби известност от обществените мрежи, където бе разказан от редица инфлуенсъри като ефикасен за бързо намаляване. Той подтиква производството на инсулин и потиска възприятието за апетит.

Здравното министерство и полицията в Австрия предизвестиха обществеността да не употребява инжекциите за намаляване от „ съмнителни източници “. Европейската организация по медикаментите (ЕМА) неотдавна предизвести, че увеличеното търсене на „ Оземпик “ е довело до „ обстановка на дефицит “ за пациентите с диабет. Недостиг имаше и в българската аптечна мрежа.

Институциите настояват, че количествата са задоволителни

Миналата седмица ЕМА и английската Агенция за контролиране на медикаментите и здравните артикули (MHRA) предизвестиха, че в търговци на едро в Обединеното кралство и Европейски Съюз са открити подправени химикалки от снабдители в Австрия и Германия.

Снимка: EPA

" Всички открити химикалки са изтеглени от аптечната мрежа, като нито една от тях не е била доставена на пациенти в Обединеното кралство ", обявиха от MHRA.

Бум на търсенето на медикаменти за намаляване

Някои фармацевтични компании очевидно залагат на тези лекарствени средства, с цел да разширят пазарните си ниши. Те отделят стотици милиони долари в опит да привлекат нови клиенти, откакто към този момент месеци наред в общественото пространство се шуми към медикамента за лекуване на диабет " Оземпик " и на лекарството за намаляване " Уегови " (Wegovy). И двете лекарствени средства се създават от датската компания " Ново Нордиск " (Novo Nordisk).

Снимка: EPA

Търсенето им, както и на други медикаменти за намаляване, се усилва от началото на тази година.

Тя споделя, че свалила 19 кг до момента в който приемала лекарството

Тези лекарства имитират действието на естествените хормони в тялото, които управляват равнищата на кръвната захар. Стимулират панкреаса да създава повече инсулин след хранене, потискат апетита и намаляват количеството на хормона глюкагон, който покачва равнищата на кръвната захар, показва изданието dtspharmacybg.com, представено от Българска телеграфна агенция.

През последните три месеца на 2022 година лекарите в Съединени американски щати са издали над 9 милиона предписания за " Оземпик ", " Уегови ", както и за други лекарства за лекуване на диабет и за намаляване. Това съставлява нарастване с 300% спрямо началото на 2020 година, отбелязва Си Ен Би Си.

Проблемът с " Оземпик " в България

Тази година редица хора подадоха сигнал до bTV за изчезнали медикаменти. Стотици хора с диабет в продължение на месеци не намираха " Оземпик " в аптечната мрежа. Екипът ни откри, че макар неналичието лекарството е извадено от листата, който не разрешава износа му. Институциите твърдяха, че количествата са задоволителни.

В складовете количества има и те се разпределят към аптеките, споделиха от Агенцията по медикаментите. Според производителя те са задоволителни, с цел да задоволят потребностите на пациентите, които получават „ Оземпик “ по каса. През февруари те са били над 5800 души.

През април аптеки, получили количества при последната доставка, споделиха, че още веднъж са пред привършване. Други не са получавали от месеци.

От Министерството на здравеопазването обясниха, че плануваните доставки за тази година са с 1/3 повече от предходната.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР