Няколко дни след началото на СВO, колективният Запад замрази валутните

...
Няколко дни след началото на СВO, колективният Запад замрази валутните
Коментари Харесай

Кой сега в Русия играе ролята на валутна касичка?

Няколко дни след началото на СВO, груповият Запад замрази валутните активи на Банката на Русия в размер на над $300 милиарда В навечерието на замразяването златно-валутните запаси на Руската федерация доближиха $630,2 милиарда, в това число $132,3 милиарда в злато, и заеми със специфични права (SDR) - $24,1 милиарда, за интернационалната аварийна позиция в МВФ - $5,2 милиарда.

Останалото - " други валутни активи " - $468,6 милиарда. Последният съставен елемент е задгранична валута в нормалния еснафски смисъл. Това е набор от аварийни валути - щатски $, евро, английски паунд, японска йена, китайски юан и няколко други валути. Обикновено се споделя, че към (или повече от) половината от интернационалните запаси на Русия са били замразени. Но в случай че сравним замразената сума с общия размер на аварийните валути („ други валутни активи “), тогава получаваме почти 2/3.

От края на февруари Банката на Русия спря валутните интервенции, както покупката, по този начин и продажбата на валута. Вече девети месец Банката на Русия не се занимава с нормалната си активност - увеличение на валутните запаси. Такъв валутен мораториум продължава на фона на възходящ приток на валута.

Като първо приближение цената на този приток се дефинира от позицията на платежния баланс „ Текуща сметка ". Според резултатите от първото тримесечие на годината салдото по тази сметка възлиза на 69,8 милиарда $, съгласно резултатите от второто - 76,7 милиарда $, съгласно резултатите от третото - 51,9 милиарда $. Общо тази година за интервала от януари до септември в това число валута възлиза на 198,4 милиарда $.

Толкова висока стойност на салдото по настоящата сметка не е имало в никакъв случай в предишното (дори и за четирите тримесечия). За съпоставяне ще дам цифра за предходната година, която също се характеризира с огромен приток на валута. Салдото по настоящата сметка за първите три тримесечия на 2021 година е $75,0 милиарда Тоест е 2,65 пъти по-малко от тази година.

Възниква натурален въпрос: къде отива тази валута? Банката на Русия към момента дава доста систематизирани индикатори за платежния баланс. Почти целият този приток на валута е това, което се назовава на езика на финансистите " чисто кредитиране на останалия свят ". Според резултатите от трите тримесечия такова „ чисто или чисто кредитиране “ (друго име е „ баланс на финансовата сметка “) възлиза на Щатски долар 195,2 милиарда.

Удивително нещо: Русия е във война с груповия Запад, стопанската система е в кофти положение, планът на федералния бюджет за идната година е формиран с недостиг в размер на 2% от Брутният вътрешен продукт, а в това време Русия се занимава с „ чисто кредитиране на останалия свят “!

По сегашен обменен курс на рублата салдото по финансовата сметка за трите тримесечия на 2022 година е повече от 12 трилиона рубли. И за четирите тримесечия може да нарасне до 16 трилиона рубли. И това е почти равно на годишния бюджет на Руската федерация.

Вече обясних този абсурд: караме петрол, природен газ, дървен материал, руди и метали, зърно и други храни и така нататък към „ вражески страни “, получавайки за това хартийки-опаковки от бонбони, обозначаващи самите валути, които бяха замразени на края на февруари – началото на март тази година. С продажбата на артикули в рубли към този момент също не се получава добре.

Въпреки че, в случай че беше по моя воля, даже не бих продавал никакви артикули за рубли на " недружелюбни страни ", които оповестиха Русия за собствен главен зложелател. Уви, ние продължаваме да продаваме запаси на страните от груповия Запад и то за същите тези „ токсични опаковки от бонбони “. Всяка обвивка на валута е обвързване на нейния издател или дългова квитанция. Сега обаче западните емитенти към този момент не считат, че отговорностите би трябвало да бъдат изпълнявани. Ако е належащо, притежателят на дълговата квитанция (обвивка на бонбон) може да бъде " прецакан ". На по-коректен език това се назовава заледяване (или конфискация) на валутни активи.

Притежателите на „ токсични опаковки от бонбони “, представлявани от съветски експортьори (Газпром, Роснефт, Лукойл, Норилск Никел, Северстал и др.), би трябвало трескаво да търсят сигурни убежища, където дългата ръка на западните емитенти (издателите - притежатели на пари) няма да ги доближи. Но притежателите на пари са построили такава система, в която могат да доближат до издадените от тях обвивки за бонбони на всички места по света.

А актуалните рекомендации на Банката на Русия за това по какъв начин да понижат рисковете за притежателите на „ токсични “ валути ми припомнят съвета на щрауса: заровете главата си в пясъка. Най-правилната и елементарна рецепта: спрете да приемате " токсични обвивки ". И това е!

И по този начин, към този момент девети месец Банката на Русия не се допира до „ токсичната “ валута, която идва в огромни количества. Все по-голяма част от тази валута въобще престана да влиза в Русия. Както можете да се досетите, тя се натрупва в недружелюбни страни и най-вероятно укрепва нашите геополитически съперници.

Днес съветските притежатели на „ токсичната “ валута, която по разнообразни аргументи остава в Русия, се пробват да я трансфорат във валутите на „ другарски “ страни, най-вече в китайския юан. Днес на Московската борса юанът към този момент се конкурира с щатския $ във връзка с размера на конвертиращите интервенции, а юанът надмина еврото през август. Други „ другарски “ валути са индийската рупия, турската лира, хонконгският $, бразилският риал и други Но всички те страдат от минусите на обезценяването и лимитираната приложимост. Например юанът, даже преди последното нарастване на главната ставка на Федералния запас на Съединени американски щати (2 ноември), към този момент беше поевтинял от началото на годината по отношение на $ с 12 %. Следователно такива „ другарски “ валути могат да се употребяват най-вече като средство за замяна, само че не и като средство за предпазване на стойност.

Както и да е, обилни количества " токсична " валута не престават да остават в съветската парична и финансова система. И къде тъкмо, Банката на Русия не споделя. Може би в тези банки, които са класифицирани като " редовно значими "? В момента те са 13. Но множеството от тях са под цялостни наказания, тъй че не стават за ролята на " валутни капсули ". Вярно, там има Газпромбанк, която работи с европейската валута (получава евро от купувачите на съветски газ). Той е под частични наказания, което му разрешава да прави валутни покупко-продажби. Но във всеки миг Западът може да замрази " токсичната " валута в сметките си, а самата банка може да бъде трансферирана под цялостни наказания.

Може би Банката на Русия е поверила неприятната задача да работят и да съхраняват " токсична " валута на някои банки от втория ред? Не знам, само че има доста клюки по този въпрос. Внимателни наблюдаващи и специалисти обърнаха внимание на извънредно огромното нарастване на финансовите активи на някои търговски банки през второто тримесечие на годината.

На 28 октомври организация Bloomberg заяви своята версия по въпроса за това, което в този момент се е трансформирало в главно вместилище на валутата, идваща в Русия. Тази версия е показана в публикацията „ Експортните доходи на Русия намират леговище от глобите в юана в квази-банки. “ (Russia Export Windfall Finds Sanctions Haven in Yuan, Quasi-Bank)

Половината от публикацията не съдържа нищо ново. Но втората половина на публикацията се занимава с институциите, в които притежателите на съветска валута през днешния ден (както „ токсични “, по този начин и „ другарски “) избират да държат валутните си спестявания.

Bloomberg цитира Александър Исаков, основен икономист на VTB Capital, който транспарантно загатва, че някой в частния банков бранш е почнал да заменя Руската централна банка: „ Банката на Русия тази година загуби достъп до половината от интернационалните си запаси, само че това не попречи на страната да продължи да натрупва интернационалните активи. След като Централната банка спря интервенциите на открития пазар, частният бранш се намеси.

Главна такава институция и.д. Централна банка по въпросите на валутата, по мнението на Bloomberg е станал Националният клирингов център (НКЦ). Пълното име на организацията е Национален клирингов център " Централен контрагент " АД. Едноличен притежател на акциите на НКЦ е ПАО „ Московска борса “. От своя страна Московската борса има доста притежатели. 63% от акциите са в свободно обращение. Има няколко непрекъснати акционера - Банката на Русия, ВТБ, Сбербанк и други Банката на Русия е най-голямия акционер измежду тях (дял - 11,779%). На 28 ноември 2017 година НКЦ получи статут на небанкова кредитна организация.

Доскоро НКЦ беше поделение на Московската борса, малко познато на необятната аудитория, което се занимаваше с услуги за сетълмент на участниците в търговията на фондовите, стоковите и валутните тържища. Клиентите откриват сметки в НКЦ в разнообразни валути, тази организация на практика няма лични средства.

Bloomberg цитира Олег Вюгин, почитан чиновник на Централната банка и Министерството на финансите, който до юни тази година беше ръководител на борда на НЦК. „ НКК няма лични пари. Това са все пари на банките или по-скоро парите на техните клиенти, които те влагат в НКЦ, защото тя може да прави заплащания в долари, защото има кореспондентски сметки в американски банки. Известно е, че доста съветски банки са изгубили такива кореспондентски сметки вследствие на глобите.

В публикацията се отбелязва: „ Тази година Националният клирингов център (НКЦ) сподели нарастване на своите валутни запаси. Като основно звено в търговията с газ, до момента е избягвал американски и европейски наказания, които удариха централната банка и главните кредитори на Русия. Малко прочут клон на основната съветска фондова борса се трансформира в жизненоважно звено в световната финансова система, защото десетки милиарди долари и евро нахлуват от продажбата на нефт и други артикули.

Както може да се разбере от публикацията, доста институции (банки, други финансови и нефинансови организации) са станали клиенти на НЦК през последните месеци не тъй като се интересуват от обменни транзакции, а заради това, че риска от блокиране на открити валутни сметки в НКЦ е доста по-нисък, в сравнение с в съветските банки. Освен това НКК има статут на небанкова кредитна институция и като кредитна институция е част от кредитната система на страната, ръководена от Банката на Русия.

Неведнъж Съединени американски щати и техните съдружници са заявявали, че могат също да блокират работата и сметките на НКЦ. Следователно тези, които са сложили своята „ токсична “ валута в НКЦ, се пробваха да се защитят в допълнение, като обръщаха щатски долари, евро и други западни аварийни валути в китайски юани. В публикацията се отбелязва: „ По-голямата част от парите в НКЦ, които се държат от името на съветските банки и техните клиенти, са в юани, трансферирани от долари, евро и други „ вражески “ валути по напътствие на Централната банка, описаха хора, говорейки при изискване за анонимност за дискусионни въпроси, които не са обществени. Малките неоторизирани кредитни институции също са претърпели скок в юани и други вложения в задгранична валута, споделиха източниците.

Според оценките на аналитичната работа на организация Bloomberg Economics общият размер на средствата в задгранична валута, насъбрани в сметките на НКЦ, може да бъде равностоен на $100 милиарда: „ Парите, съхранявани в сметките на НКЦ, сега са благосъстоятелност на съветски банки и техните клиенти. Техният размер е почти 100 милиарда $. Вярно, каква част от тези спестявания се падат на китайския юан и каква част - на щатския $ и други " токсични " валути, публикацията не споделя.

След решението на Москва да включи Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области в Руската федерация, Вашингтон и неговите съдружници незабавно започнаха да приготвят нови пакети от наказания против Русия. Експерти настояват, че те наложително ще включват такава глоба като блокиране на работата на НЦК и наличните за Запада валутни сметки на нейните клиенти.

Повечето специалисти не се съмняват, че сходен локдаун може да се случи преди нова година. И тогава няма да са вероятни транзакции с токсични валути на Московската борса. Или може би е за положително? Колективният Запад без да желае ни оказва помощ да изпълним това, което кроим от края на 20 век – дедоларизацията на съветската стопанска система.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР