Няколко дни след като беше внесена в Народното събрание в

...
Няколко дни след като беше внесена в Народното събрание в
Коментари Харесай

Северна Македония гласува декларация в подкрепа на Украйна

Няколко дни откакто беше импортирана в Народното събрание в Република Северна Македония, Народното събрание гласоподава декларация, с която се осъждат военните офанзиви, застрашаващи териториалната целокупност и суверенитет на Украйна, заяви Българска телеграфна агенция.

Декларацията бе импортирана от депутата Моника Зайкова от ЛДП. Забавянето в гласуването на декларацията пристигна от това, че документът не беше импортиран и на албански език, както гласи законът, а преди този момент Народното събрание през целия ден дебатира по дневния ред на съвещанието.

Със 100 гласа „ за “, трима „ срещу “ и без „ въздържал се “ депутатите гласоподаваха декларацията по съкратена процедура. Против бяха единствено двамата депутати от „ Левицата ” и представителят на сръбската партия в Народното събрание. От „ Левица ” обясниха позицията си с нуждата Република Северна Македония да остане неутрална в този спор.

Декларацията се състои от 8 точки и в нея се осъждат военните офанзиви, упорства се способените институции да бъдат в тясна съгласуваност със страните членки на НАТО и Европейски Съюз, с цел да подкрепят дипломатическите старания за неотложно и абсолютно преустановяване на военните дейности.

Депутатите поддържат решението на украинското държавно управление да заведе дело пред Международния съд в Хага. " (...) считаме, че злоупотребата с исторически желания за основаване на велики страни би трябвало да остане в предишното и да не се злоупотребява, с цел да заплашва мира, сигурността и правата на индивида на всички места на европейския континент ”, написа в нея. Посочено е също, че декларацията ще бъде импортирана в държавното управление, Министерството на външните работи и Министерството на защитата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР