Няколко дни преди Деня на Ябълката, който в Австрия се

...
Няколко дни преди Деня на Ябълката, който в Австрия се
Коментари Харесай

Ябълка отпреди 4000 години откриха във Виена

Няколко дни преди Деня на Ябълката, който в Австрия се празнува във втория петък на ноември, Университетът за естествени запаси и науки за живота, BOKU, във Виена и общинското дружество " Археология " направиха сензационно изобретение в региона Оберлаа. В яма с боклуци откриха останки от сушени ябълки на 4000 години, съобщи БНР.

По време на разкопките на неолитно населено място бяха открити останки от овъглена дива ябълка. Земеделското населено място датира от 2400 година прочие н. е. Това е най-древното доказателство за съществуване на ябълки на територията на днешна Виена.

Разкопките демонстрират, че тази дива ябълка е била съзнателно донесена в селището от близките гори и евентуално е била складирана за зимата. Ябълката е разрязана на половина и явно изсушена, изяснява Мариан Колер-Шнайдер, която е археоботаник в BOKU и има дълготраен опит в изследването на растителни остатъци от археологически обекти.

Учените познават сходни находки от Швейцария, където, нарязани на половина, дивите ябълки са били нанизвани на лико и са сушени за зимата.

През неолита дивите ябълки са били високо ценени и са служили като незаменими източници на витамини през зимните месеци . Възможно е ябълките от Обрлаа също да са паднали в огъня, до момента в който са били сушени в пещ, а по-късно да са изхвърляни на боклука, където след 4000 години са открити.

Намерената ябълка несъмнено е европейска дива ябълка (Malus sylvestris), която е прародителят на днешната ябълка, настояват учените.

Първите култивирани ябълки са пристигнали в Европа от Централна Азия едвам хилядолетия по-късно, кръстосвайки се с локалните диви ябълки.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР