Няколко дни остават до 7 януари, до когато много барове,

...
Няколко дни остават до 7 януари, до когато много барове,
Коментари Харесай

Хиляди барове, ресторанти и магазини трябва да се регистрират по ДДС

Няколко дни остават до 7 януари, до когато доста питейни заведения, заведения за хранене, сладкарници и магазини за облекла и обувки ще би трябвало да бъдат регистрирани по Данък добавена стойност. Причината за това са промени в Закона за Данък добавена стойност, които влязоха в действие на 1 януари, оповестява Труд.

Досега доста заведения и магазини не плащаха Данък добавена стойност като използваха елементарна скица – щом оборотът им приближи 50 хиляди лева активността се трансферира на друга компания на същия притежател. А в същото време личният състав, касовите апарати, оборудването в ресторанта и стоката в магазина остават същите.

С измененията в закона обаче потреблението на тази скица към този момент не е допустимо. При поредното осъществяване на еднородна активност в един и същи търговски обект от две или повече компании, настоящи в съгласие, в облагаемия оборот на всяка последваща компания се включва оборотът, осъществен в обекта от предходната компания, гласят новите текстове.

Затова още на 1 януари, с влизането в действие на закона доста заведения и търговци се оказва, че към този момент имат оборот от 50 хиляди лева за последните 12 месеца и имат период до 7 януари да бъдат регистрирани по Данък добавена стойност.

В новите проби на закона особено е посочено, че в случай че при прекачване на активността в търговски обект от една компания на друга работата е спряла за повече от един месец, няма да се смята, че се прави поредна еднородна активност и оборотът на двете сдружения няма да се събира.

Друга смяна планува, че декларираните електронни адреси за преписка към този момент се смятат за електронен адрес за приемане на известия от Национална агенция за приходите. Това значи, че при приемане на инспекционен акт или покана за заплащане на обвързване на електронната поща, документите към този момент се смятат за връчени на компанията.

С друга смяна в закона при онлайн търговия и заплащане с банкова кредитна или дебитна карта вместо касова записка може да се дава на клиента по електронен път документ за продажбата, който не е публикуван от фискално устройство. Съдържанието на този документ, както и редът за издаването му и даването на данни за продажбата към Национална агенция за приходите ще бъдат избрани с разпоредба.

Автоматите на самообслужване, в които са вградени фискални устройства, към този момент може да демонстрират единствено на екран данни за осъществената продажба, без да отпечатват хартиена касова записка, гласят още измененията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР