Няколко десетки палестинци днес излетяха към Кипър от летище в

...
Няколко десетки палестинци днес излетяха към Кипър от летище в
Коментари Харесай

Палестинци излетяха от израелско летище

Няколко десетки палестинци през днешния ден излетяха към Кипър от летище в Южен Израел като част от пилотна стратегия, позволяваща на палестинци от окупирания Западен бряг да летят в чужбина , съобщи Асошиейтед прес.

Ходът беше част от поредност жестове, които Израел сподели, че прави, с цел да усъвършенства изискванията за живот на палестинците както на окупирания Западен бряг, по този начин и в линията Газа, отбелязва АП. Критици настояват, че ограниченията не вършат нищо против ежедневните унижения на траялата десетилетия окупация и не проправят път за палестинска държавност.

Четиридесет и трима поданици на градовете Витлеем, Йерихон, Рамала и Наблус на Западния бряг излетяха през днешния ден от летище " Рамон " към Ларнака, Кипър, сподели Амир Аси, стратегическият съветник, съгласувал полетите.

Израелският боен орган, отговарящ за ръководството на гражданските въпроси на Западния бряг, удостовери, че палестинци за първи път ще пътуват с интернационален полет от летище " Рамон " и че " към момента продължава работата по образуване на постоянни полети за палестинци.



Откритото при започване на 2019 година летище " Рамон " се намира покрай курортния израелски град Ейлат, на към 230 километра южно от Ерусалим. То е по-малко от израелското интернационално летище " Бен-Гурион " край Тел Авив, от него има по-малко полети към по-малко дестинации и е по-слабо натоварено. Палестинците от Западния бряг и линията Газа нямат лично летище и би трябвало да подават молби за позволение, каквото мъчно получават, с цел да употребяват летище " Бен-Гурион ". Решението за одобрение на разрешителните, в случай че това въобще се случи, се взема малко преди излитането на полета. Хората от Западния бряг, които желаят да летят в чужбина, би трябвало да пътуват до столицата на Йордания Аман през претрупан израелски граничен пропускателен пункт. Той не е отворен непрекъснато и доста пасажери са принудени да наемат хотел наоколо в деня преди своя полет. Финансовата тежест на пътуването в допълнение нараства поради пътните разноски и таксите за минаване през границата.



Ивицата Газа е под израелско-египетска обсада, откогато военната формация " Хамас " завзе властта там през 2007 година и напредването към и от територията е строго лимитирано. Летищната администрация сподели по-рано този месец, че по-късно през август ще има полети за палестинци от " Рамон " до Анталия (Турция) два пъти седмично, а през септември ще стартират да се извършват и полети до Истанбул.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР