Няколко десетки иракски протестиращи успяха да влязат днес за кратко

...
Няколко десетки иракски протестиращи успяха да влязат днес за кратко
Коментари Харесай

След запалването на Корана в Стокхолм. Протестиращи нахлуха в шведското посолство в Ирак

Няколко десетки иракски протестиращи съумяха да влязат през днешния ден за малко в шведското посолство в Багдад в символ на митинг, откакто иракчанин изгори копие на Корана в Стокхолм, заяви Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Протестиращите, които са последователи на иракския шиитски водач Муктада Садр, останаха към четвърт час в  дипломатическото посланичество на скандинавското кралство и излязоха умерено, когато дойде полицията.

От задачата към момента не са коментирали случая.

Демонстрантите бяха част от шествие, свикано от Муктада Садр, шиитски мюсюлмански набожен водач, колкото непредсказуем, толкоз и уважаван от десетки хиляди иракчани.

Муктада Садр, само че също и иракското държавно управление, на което той не е член, остро осъдиха дейностите на Салуан Момика, иракски емигрант в Швеция, който през вчерашния ден изгори няколко страници от копие на Корана пред най-голямата джамия в Стокхолм по време на демонстрация, позволена от шведските управляващи.

Иракското държавно управление осъди тези дейности, които, по думите му, се случват " нееднократно " и се правят от " заболели и екстремистки мозъци ".

Министерството на външните работи на Ирак осъди " разрешението, обещано от шведските управляващи на екстремист да изгори копие от Свещения Коран ".

По време на демонстрацията пред шведското посолство в Багдад протестиращите раздаваха листовки, на които пишеше: " Нашата конституция е Коранът. Нашият водач е Садр " на британски и арабски. Те изгориха също флагове с цветовете на дъгата, знак на ЛГБТ+-общността, в отговор на апела на Муктада Садр, който съобщи: Това е най-хубавият метод да се предизвикат тези, които поддържат или пазят изгарянето на Корана.

На портата на посолството на Швеция в Багдад протестиращите изписаха също със спрей: " Да на Корана ".

Прояви, сходни на тази в Стокхолм, към този момент са били осъществявани в предишното в Швеция или в други европейски страни, от време на време по самодейност на крайнодесни придвижвания. Те водеха до митинги и дипломатическо напрежение.

Демонстрации против вчерашната акция в шведската столица имаше и в други мюсюлмански страни.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР