Няколко десетилетия след падането на Берлинската стена колите от Източна

...
Няколко десетилетия след падането на Берлинската стена колите от Източна
Коментари Харесай

Колите от социализма отново са хит в Германия

Няколко десетилетия след рухването на Берлинската стена колите от Източна Германия към този момент не се смятат за нискокачествени от автомобилните запалянковци.

В предишното водачи от някогашната комунистическа страна нямаха самообладание да сменят старите си бракми за по-съвършените западногермански и други европейски машини. Много източногермански коли бяха пращани за скрап или оставени да гният в гаражи и бараки.

Но пърпорещият " Трабант ", който от този момент се трансформира в един от най-устойчивите знаци на някогашната Източна Германия, към този момент по никакъв начин не е на ниска цена, защото модерна Германия е превзета от носталгия по колите от времето на социализма.

Същото важи и за класическия " Вартбург ", който става все по-скъп, както и за Melkus - клонинг на Ferrari и единствената спортна кола, основана в Източна Германия.

 Трабантите са същински шлагер в модерна Германия
Източник:

Трабантите са същински шлагер в модерна Германия

Марко Холтер към момента се разкайва за деня, в който оставя да му се изплъзне първокачествена част от автомобилната носталгия по Германската демократична република. 46-годишният мъж от Шверин таман е почнал обучителен курс за автомеханици, когато границата пада.

Предлагат му един от тези зелени Трабанти без покрив, употребявани от военните, с цел да патрулират около смъртоносната бариера, която разделя двете Германии. Продавачът е подготвен да се раздели с колата против единствено 50 немски марки - към 30 $ в днешни пари.

Холтер и сътрудниците му отхвърлят договорката и към момента се тюхкат за пропуснатата опция. Подобни Трабанти сега костват към 4000 $, без значение от положението им, а ремонтираните и актуализирани разновидности се продават за над 10 000 $.

Дори и скромните търговски транспортни средства като микробусите Barkas B 1000 провокират мощно влияние и многолюден интерес към още по-редки модели и прототипи.

 Ентусиастите постоянно обичат да модернизират своите трабанти
Източник:

Ентусиастите постоянно обичат да модернизират своите трабанти

Из цяла Германия изникват клубове на " Трабант ", въпреки че най-запалените почитатели на марката са в източните провинции, където някои от постоянните социалистически возила към момента се употребяват всекидневно.

Общо към 2.8 милиона бройки са създадени преди 1990 година, а колата е била най-разпространеното транспортно средство по пътищата в някогашната Източна Германия.

Международната среща на притежателите на Трабант в източния град Анклам през май е най-голямата колекция в света, обвързвана с именития автомобил, а скоро ще се организира 24-ото й издание.

Собствениците на " Вартбург " пък се събират в град Айзенах от 3 до 6 август, където се организира огромен автобазар, покрай някогашната фабрика на марката.

 Собствениците на Вартбург не остават по-назад в грижата за колите си
Източник:

Собствениците на Вартбург не остават по-назад в грижата за колите си

Мотото на събитието е " 30 години от Вартбург 1.3 " - в символ на респект към последния модел, който напуща индустриалната линия. Той е създаван единствено 3 години - от 1988 година до 1991 година

В същото време на интернационалната среща на транспортни средства от Източния блок, която се организира в Пютниц през юли, почитателите откриват аварийни елементи за всичко - от трактори до мотоциклети.

Тридневният панаир " Траби " в Цвикау през август е още едно наложително събитие за запалянковците, изключително поради обстоятелството, че в предишното автомобилът е сглобяван тук.

Експертите настояват, че в последно време колите от Източния блок стават все по-трудни за пазаруване, защото техните притежатели са добре осведомени с рядкостта и възходящите цени.

 Класическият Вартбург 311 е доста необичаен и скъп образец
Източник:

Класическият Вартбург 311 е доста необичаен и скъп образец

Холтер отбелязва, че непокътнати модели от източногерманските коли постоянно се търсят на срещите на запалянковците, където цените нормално са по-умерени. Освен това събитията са добра платформа за продажби.

" Ако оферирате колата си за продажба на някоя от срещите, възможностите са тя да бъде продадена до края на деня ", споделя механикът от Шверин.

Цените порастват бързо и възобновеният Трабант 601 е малко евентуално да смени притежателя си за по-малко от 5000 $, споделя Холтер. Самият той кара един от най-разпространените модели на марката. Първият Трабант 601 се появява преди повече от половин век - през 1963 година

Трабантите бяха подценявани в продължение на десетилетия, само че малко след 2010 година цените им започнаха внезапно да се покачват. " Изведнъж Трабантът се трансформира в паметна кола ", споделя Мариус Бруне от организацията за наблюдаване на цените на класическите коли.

 Melkus Coupe RS 1000 е единствената спортна кола, основана в Източна Германия
Източник:

Melkus Coupe RS 1000 е единствената спортна кола, основана в Източна Германия

Въпреки възрастта на колите от Източния блок, аварийните елементи за тях към момента са в обилие. Бившите дилъри имаха навика да натрупват елементи в страна, където имаше дефицит на всичко и съвсем нищо не беше изхвърляно. В някои случаи производството на съставни елементи даже беше рестартирано.

Една от най-скъпите коли от някогашната Източна Германия е Melkus Coupe RS 1000 (произвеждана от 1969 година до 1972 г.), която може да се похвали със 70 конски сили. Но всеки от тези редки екземпляри коства над 80 000 $.

Цените на закръгления Вартбург 312/1 също избухнаха през последните години и колата сега се продава за към 13 000 $.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР