Няколко държави от ЕС, включително Италия и Полша, призоваха за

...
Няколко държави от ЕС, включително Италия и Полша, призоваха за
Коментари Харесай

Politico: Няколко страни от ЕС призоваха за таван на цените на целия вносен газ

Няколко страни от Европейски Съюз, в това число Италия и Полша, приканиха за тавани на цените на целия газ, внасян в Европейски Съюз. Вестник " Политико " заяви в сряда, цитирайки шестима дипломати, че въпросът е бил издигнат като част от разискването на въвеждането на таван на цените на съветския газ от страните от Европейски Съюз.

Според събеседници на Politico ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сподели, че се обмисля подобен вид, само че Брюксел към момента е срещу тази концепция, защото е доста по-трудно да се реализира, в сравнение с да се лимитират цените единствено на съветското гориво.

В същото време Германия, съгласно вестника, е била " скептична " по отношение на предлагането за въвеждане на таван на цените на газа от Руската федерация. Унгария, Словакия и най-малко още две страни не поддържаха концепцията. В същото време Унгария упорства решенията по отношение на енергийната политика на Европейски Съюз да се вземат с единогласие, а не с болшинство, както изисква Европейската комисия.

Фон дер Лайен в сряда на конференция в Брюксел разгласи решението да внесе в Съвета на Европейски Съюз предложение за установяване на таван на цената на съветския газ. Тя акцентира, че въвеждането на тази мярка може да стане доста бързо след координиране със страните от общността. Според вестник Politico Европейската комисия желае да ограничи цената на съветския газ в Европейския съюз на равнище от €50 за мегаватчас, или към €520 за хиляда кубически метра газ.

На 9 септември енергийните министри на Европейски Съюз на неофициална среща в Брюксел също ще прегледат предложение, съгласно което всички страни членки на Европейски Съюз би трябвало да понижат потреблението на електрическа енергия с 10% и още 5% в пиковите часове, както и да лимитират цената на електрическата енергия до Евро 200 за мегаватчас за всички типове произвеждане, без газ. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР