Няколко държави членки на Европейския съюз обмислят дали да участват

...
Няколко държави членки на Европейския съюз обмислят дали да участват
Коментари Харесай

EUobserver: Няколко страни може да не участват в срещата за Западните Балкани през май

Няколко страни членки на Европейския съюз обмислят дали да вземат участие в срещата на върха за Западните Балкани през май в София, защото са срещу наличието на Косово, една от евентуалните страни кандидатки за еврочленство, на нея, написа EUobserver.

Испанският министър председател Мариано Рахой към този момент даде знак на срещата на европейските водачи предишния месец, че може да не участва, тъй като Мадрид не признава Косово.

Останалите страни от Европейски Съюз, които не признават Косово, са Гърция, Кипър, Словакия и Румъния. Причината са техни вътрешни проблеми с районите, които желаят самостоятелност. Въпросът е изключително сензитивен след референдума за самостоятелност на Каталуня.

Тези страни обмислят дипломатични способи да покажат своите запаси на срещата за Западните Балкани, която ще се състои на 17 май. Един от разновидностите е техни публични лица да вземат присъединяване единствено е работната вечеря в деня преди срещата и друга страна членка да ги съставлява на самия ден.

Срещата за Западните Балкани е значим миг в българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Евроинтеграцията на района е един от главните цели на София по време на шестте месеца ротационно председателство, почнало при започване на годината. България желае да увери страните, че почита косовския " безпристрастен статут ". Представителите на Косово постоянно вземат участие в районни срещи с записка под линия, отнасяща се до този статут.

София желае всикчки 28 страни членки да участват на най-високо равнище и да изпрати обръщение за единение по въпроса за евроинтеграцията на района. В предходните срещи за Западните Балкани не участваха всички държавни и държавни ръководители.

Опциите пред Сърбия

Сърбия, която е страна кандидатка за участие в Европейски Съюз, също обмисля разновидностите си. Във вторник сръбският президент Александър Вучич сподели, че Белград изчаква резултата от диалозите сред представители на Сърбия и Косово идната седмица преди да вземе решение.

Сръбският министър председател Ана Бърнабич съобщи в понеделник, че възможното наличие на представители на Косово в София е " политически парадокс ". Сърбия може да участва, в случай че Прищина сътвори асоциацията на сръбските общини в Косово съгласно реализирано по-рано съглашение благодарение на Европейски Съюз, добави Бърнабич.

Белград упреква Косово, че бави използването на договорката от 2013 година за специфичните права за общините със сръбски болшинства. Скорошните срещи сред Косово и Сърбия с посредничеството на Европейски Съюз в края на март не доведоха до прогрес в нормализирането на връзките.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (192)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР