Няколко часа след като Северна Корея изстреля балистична ракета, президентът

...
Няколко часа след като Северна Корея изстреля балистична ракета, президентът
Коментари Харесай

Южна Корея строи мирна жп линия, докато Северна Корея изстрелва ракета

Няколко часа откакто Северна Корея изстреля балистична ракета, президентът на Южна Корея Мун Дже-ин посети южнокорейския източен крайбрежен град Госон покрай границата със Северна Корея, където участва на първа копка за започване на строителните действия на нова железопътна линия, която той назова " ходило за мир и районен баланс " на Корейския полуостров, осведоми " Ройтерс ".

В изявления по време на церемонията Мун призна, че изстрелването на ракетата от КНДР е повдигнало опасения за напрежение и вреди на междукорейските връзки и прикани Северна Корея да постави откровени старания за разговор .
 Северна Корея с следващ ракетен тест
Северна Корея с следващ ракетен тест

Япония и Южна Корея спорят какво тъкмо е било изстреляно

" Не би трябвало да се отхвърляме от вярата за разговор, с цел да преодолеем фундаментално тази обстановка ", настоя той и добави: " Ако и двете Кореи работят дружно и изградят доверие, мир ще бъде реализиран един ден . "

Изстрелването на ракета от въоръжената с нуклеарно оръжие Северна Корея акцентира провокациите, пред които е изправен Мун Дже-ин в устрема си да реализира дипломатически пробив преди приключването на петгодишния му мандат през май.

Повторното свързване на двете Кореи с жп линия беше в центъра на срещите сред севернокорейския комунистически водач Ким Чен-ун и Мун през 2018 година, само че тези старания не доведоха до нищо, защото договарянията, целящи да убедят Северна Корея да се откаже от нуклеарните си оръжия в подмяна на разхлабване на интернационалните наказания, се провалиха през 2019 година
 Отиващият си президент на Южна Корея дава обещание да натиска за дипломатически пробив с КНДР
Отиващият си президент на Южна Корея дава обещание да натиска за дипломатически пробив с КНДР

Въпреки мълчанието на Пхенян по отношение на опитите му за оповестяване на мир сред двете страни

В не се загатваше за напъните на Южна Корея да възобнови блокираните договаряния или предложенията на Съединени американски щати за диалог, макар че анализатори означиха, че това не значи, че той е затворил вратата на дипломацията.

Съветът за национална сигурност на Южна Корея свика незабавно съвещание, като изрази безпокойствие, че изстрелването на ракетата е станало " във време, когато вътрешната и външната непоклатимост е извънредно значима " и прикани Северна Корея да се върне към договарянията .

Министърът на защитата на Япония посочи, че хипотетичната балистична ракета на Северна Корея е прелетяла почти 500 км .

" От предходната година Северна Корея неведнъж изстреля ракети, което е доста тъпо ", акцентира пред кореспонденти японският министър председател Фумио Кишида.

Резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации не разрешават всички балистични ракети и нуклеарни опити от Северна Корея и постановиха наказания против стратегиите.

В обобщенията на държавните медии на речта, която Ким Чен-ун изнесе преди Нова година, севернокорейският лидер не загатна съответно ракети или нуклеарни оръжия, само че настоя, че националната защита трябвало да бъде укрепена.

В продължение на няколко седмици севернокорейските войски са провеждали зимни учения , оповестиха южнокорейски военни.

" Нашите военни поддържат позиция на подготвеност в подготовка за вероятно в допълнение изстрелване, като в същото време следят от близко обстановката в тясно съдействие със Съединени американски щати ", се показва в изказване на южнокорейските военни. Последните севернокорейски ракетни тествания постоянно включваха двойни или многократни изстрелвания.

От началото на COVID-19 пандемията Северна Корея стана още по-изолирана, налагайки затваряния на границите, които засегнаха тежко търговията и задушиха всевъзможни присъствени дипломатически задължения.

Освен това Пхенян се придържа към самоналожен мораториум върху тестванията на своите най-големи междуконтинентални балистични ракети или нуклеарни оръжия. Последните тествания на междуконтинентални балистични ракети или нуклеарна бомба бяха през 2017 година, преди Ким да се срещне с тогавашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Ала КНДР продължи да изстрелва разнообразни нови балистични ракети с дребен обхват, в това число една, , потвърждавайки, че не трябвало да бъде наказвана за създаване на оръжия, с които разполагат и други страни.

" Въпреки че изтеклата информация от неотдавнашните пленарни съвещания на Северна Корея може да даде приоритет на развиването на селските региони за идната година, това не значи, че страната ще спре тестванията си на балистични ракети ", посочи Мишел Кае, заместник-директор на 38 North, стратегия за наблюдаване на Северна Корея в центъра " Стимсън " във Вашингтон.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР