Няколко български медии разпространиха информация за посещение на украинския президент

...
Няколко български медии разпространиха информация за посещение на украинския президент
Коментари Харесай

Медии съобщиха, че Зеленски идва в България. От Министерски съвет не могат да потвърдят

Няколко български медии разпространиха информация за посещаване на украинския президент Володимир Зеленски в България в четвъртък, базирайки се на неофициална информация.

Това беше доказано пред Свободна Европа от източници от ръководещото болшинство. От Министерски съвет споделиха, че не могат да потвърдят.

Информацията за посещаване на Зеленски се появи във вторник сутринта. Тя беше оповестена и в украинските медии, които цитират българските. Свободна Европа потърси Министерство на външните работи, само че не получи отговор.

В края на деня от държавната осведомителна работа оповестиха, че " по отношение на постъпили журналистически запитвания Ви осведомяваме, че Министерският съвет не може да удостовери публикуваната от медиите информация за посещаване на украинския президент Володимир Зеленски у нас ".

Медии разясниха, че сходна аудиенция ще е знак на благодарност за оказваната помощ от България на Украйна. заяви, че се чака украинската страна да показа нови стремежи за поддръжка.

Поканата най-вероятно идва от държавното управление, въпреки че по дипломатически протокол тя би трябвало да е отправена от президента, както подхожда по сан. Румен Радев обаче неведнъж е заявявал против изпращането на военна помощ за Киев. Другият вероятен вид е самодейността да идва от украинската страна по линия на Министерството на външните работи, заяви.

В предишния парламент депутатите отхвърлиха да чуят послание на Зеленски, в което да призове за помощ. Преди това в 47-ия парламент болшинството не пожела да изслуша и външния министър на Украйна Дмитро Кулеба , който прекара няколко дни в София в опит да контракти оръжейна помощ.

През декември 2022 година въпреки всичко дефинитивно съглашението сред България и Украйна за безплатно даване на въоръжение, техника и муниции. А в края на юни тази година новият кабинет одобри изпращането на военно-техническа помощ за Украйна.

Информацията за предстоящо посещаване на Зеленски съответствува с решение от вторник на парламентарната Комисия по външна политика да утвърди план на на участието на Украйна в НАТО .

На 11-12 юли във Вилнюс ще се състои среща на върха на Алианса, на която се чака този въпрос, както и нова военна помощ да бъдат разисквани. Ако Киев получи поддръжка, то тя ще е за това участието да се случи след края на войната, която Русия стартира през февруари 2022 година

Първата среща на български държавни представители с Володимир Зеленски беше при визитата в края на април 2022 година в Киев на делегация отпред с тогавашния министър председател Кирил Петков. По-късно той призна, че България е изпращала на Украйна военна помощ през трети страни поради съпротивата на един от тогавашните съдружни сътрудници - Българска социалистическа партия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР