Някои заболявания, които не инвалидизират, ще отпаднат от методиката за

...
Някои заболявания, които не инвалидизират, ще отпаднат от методиката за
Коментари Харесай

Реформа на ТЕЛК: Махат заболявания, които не инвалидизират

Някои болести, които не инвалидизират, ще отпаднат от методиката за издаване на ТЕЛК. Това сподели заместник-министърът на труда и обществената политика доктор Султанка Петрова пред публицисти, представена от News.bg. Тя взе участие в кръгла маса: " Демографски процеси и трендове в България ", която се организира под патронажа на отрасловия вицепремиер Валери Симеонов. Домакин на форума е Софийския университет.

Зам.-социалният министър бе безапелационна, че ще отпаднат болести, които не инвалидизират и ще има преразглеждане на някои решения. Освен това ще отпадне нуждата от преосвидетелстване на хора с трайни увреждания. Така посредством молба хората, които имат съпътстващи болести, ще може да им бъде повишен процентът на нетрудоспособност.

Относно готвената до края на месец октомври идея за промени в ТЕЛК Петрова заключи, че те ще включват промени в законодателството, в методиката и установяване на обединен надзорен орган. Вече имало работна група, която ще изготви измененията.

" Трябва да има един надзорен орган, сега имаме шест контролни органа. Контролът се прави единствено по документи и това не дава добър резултат ", сподели тя.

Зам.-министърът уточни, че вследствие на слабия надзор имаме и такива неприятни практики. Петрова е склонна да има вяра, че една трета от ТЕЛК решенията са непозволено издадени.

" Трябва да ви кажа, че съм склонна да имам вяра, най-малко анализите, които съм чела за махали със болести астма, други квартали с диабет ", разяснява тя. По думите й към този момент има подозрения, които би трябвало да бъдат изчистени и да не се дава опция за повече злоупотреби с инвалидни пенсии.

Петрова обаще да няма повече малки врати, които да разрешават издаването на подправени ТЕЛК решения.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР