Някои търговски вериги продължават да злоупотребяват и предлагат вносно свинско

...
Някои търговски вериги продължават да злоупотребяват и предлагат вносно свинско
Коментари Харесай

Пробутват ни месо от Испания за българско

Някои търговски вериги не престават да злоупотребяват и оферират вносно свинско месо за българско, сигнализираха пострадали жители в редакцията на „ Марица “. На етикети с огромни надписи " свинско от Българска плантация, със 100% обезпечен генезис ", със ситни букви е посочено, че прасето е отгледано и заклано в Испания.

Специално със свинското месо порочната процедура е от 2018 година, само че продължава и до през днешния ден, изключително преди празници, когато хората всеобщо купуват месо. Иначе сме се нагледали на копър от градината на баба от Египет, смилянски фасул от Китай и какво ли още не.

Години наред преди африканската чума по свинете родният отрасъл изпитваше усложнения при производството и реализацията, а евтиният импорт в допълнение го задушаваше. Пандемията в допълнение изправи пред банкрут редица стопанства.

По данни от отдел " Агростатистика " към МЗХГ за активността на кланиците за алено месо и произвеждане на месо в България през 2020 година, в 63 лицензирани обекта са заклани 958 свине. Получени са 64 286.7 тона месо, което е с 20.4% по-малко спрямо 2019 година Това количество не може да задоволи нито пазара на свежо месо, още по-малко преработвателите. Поради свитото произвеждане България внася 120 000 тона свинско месо годишно на стойност 269 000 000 евро главно от Испания, Германия и Франция.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР