Някои шофьори никога не оставят колата на паркинг без да

...
Някои шофьори никога не оставят колата на паркинг без да
Коментари Харесай

Защо паркирането с навит волан не е препоръчително?

Някои водачи в никакъв случай не оставят колата на паркинг без да изправят колелата, тъй като имат вяра, че оставяйки колата с " навит волан " това доста понижава ресурса на кормилната система. Други, смеейки се ехидно, считат това съмнение за изцяло неуместно и не мислят за такива дреболии, паркирайки колата си. Но на чия страна е истината?

Оставяйки кола с колелата встрани на публичен паркинг, преди всичко показвате пренебрежение към други автомобилисти (освен в случай че, несъмнено, не приказваме за паркиране на път с наклон). Понякога сходна на пръв взор незначителна немарливост пречи на по-неопитни водачи да маневрират в тесни пространства или блокира тясно място за паркиране, в което дребна кола може да паркира.

Това обаче не е въпрос единствено на просвета на шофиране или в нашия случай паркиране. Ситуацията е забавна и от техническа позиция. Има мнение, че дълготрайното паркиране с обърнати встрани колела е рисково за елементи и възли от кормилната система. Но в действителност ли е по този начин?

Връщайки се към несъгласията сред последователите на тезата „ паркирането с " навит волан " е рисково за кормилната система “ и на тези, които считат, че „ това е цялостна нелепост “, заслужава да се означи, че и двете страни са и прави, и бъркат. Няма единна техническа рекомендация по този въпрос. Всичко зависи от типа на усилвателя, употребен на избрана кола, само че има и нещо друго, по-интересно.

Специалисти изясняват, че при коли с хидравличен усилвател по време на дълго паркиране с колела в извънредно състояние ресурсът на системата в действителност понижава, а с това и ресурсът на части от окачването, които са напрегнат.

В първия случай помпата на сервото и другите съставни елементи получават нараснало натоварване, което води до ускореното им изхабяване. Освен това съществува риск маслените съединения да бъдат развалени. Гумените такива могат да се напукат заради прекалено напрежение. Що се отнася до шарнирите, вследствие на дълго паркиране с обърнати колела, страдат най-много гумените елементи от тях, които губят своята разтегливост.

Прави усещане, че за коли с електрическо увеличаване на кормилото паркирането с обърнати колела не е толкоз нездравословно, защото елементът не работи за сметка на помпа, както при хидравличен усилвател, а усилието се основава с помощта на работата на електрически мотор.

Съвсем разумно е, че типът на усилвателя на кормилното ръководство не въздейства върху целостта на и те още веднъж са напрегнат. Ето за какво, преди да изключите запалването, има смисъл да ревизирате ситуацията на колелата и, в случай че е належащо, да го коригирате.

... И най-после, дано разсеем различен известен мит, обвързван с обърнатите колела. Някои водачи съществено имат вяра, че това защищава автомобила от репатриращата техника. Наистина е проблематично да се вдигне кола с навит волан, само че не е невероятно, а операторите на така наречен паяци имат доста опит с сходни обстановки и надали ще спрат от ситуацията на кормилото и респективно - колелата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР