Някои продукти на дребно са със 100% надценка, а тя

...
Някои продукти на дребно са със 100% надценка, а тя
Коментари Харесай

Земеделският министър: Някои продукти на дребно са със 100% надценка, а тя не отива при производителя

Някои артикули на дребно са със 100% надценка, а тя не отива при производителя, твърди министърът на земеделието. 

Основната облага до хранителната верига дава тежко деформиране от продукцията на едро до продукцията на дребно в магазинната мрежа. Когато цените в България на едни и същи артикули са в пъти по-скъпи или с доста проценти по-скъпи от западните еквиваленти, значи нещо не е наред на пазара. Проблемът е в образуването на цените. Това сподели министърът на земеделието Явор Гечев  пред Нова тв.

Крайният консуматор заплаща надценката, само че парите не отиват при производителя, сподели той. Има деформиране в продажбата в съответните вериги на дребно, акцентира министърът.

По негови думи, в случай че има нелоялни търговски практики, потребителите и институциите би трябвало да знаят това.

„ Оказа се, че събирането на данни има специфичност, съпоставяме ги с шест други страни. Вече знаем редица от практиките. Оказва се, че избрани артикули имат над 100% завишение от търговията на едро до витрината в магазина “, разясни той. Министърът добави, че подобен артикул е сиренето.

През последните дни се следят внезапни промоции и спад на цените, уточни той. " Пазарът реагира. Държавата почва да прави това непрекъснато. Държава има, тя ще изсветлява проблемите, непрекъснато ще е там, където би трябвало и то при всички институции “, приключи Гечев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР