Някои от водещите клубове в Суперлигата обвиниха Българската федерация по

...
Някои от водещите клубове в Суперлигата обвиниха Българската федерация по
Коментари Харесай

Клубове от Суперлигата обвиниха волейболната федерацията в "рекет" и заплашиха с бойкот

Някои от водещите клубове в Суперлигата упрекнаха Българската федерация по волейбол (БФВ) и Националната волейболна лига в рекет, научи " Дневник " от два източника. Те реагираха остро на плануваното фрапантно увеличение на таксите за картотекирането на състезатели за новия сезон, който стартира при започване на идващия месец.

ЦСКА, " Марек ", " Добруджа ", " Черно море " и " Тетевен " се подписаха под писмо, адресирано до президента на БФВ Данчо Лазаров. Призивът към него е да се откри решение на " наболелите проблеми ".

В графата с проблемите влизат още неизплатени суми по контракта за телевизионните права от последните две години, неполучени средства от разпределението на събраните пари от интернационалните прехвърляния, неполучени топки от контракта с " Микаса " и повишените условия, на които би трябвало да дават отговор залите.

Писмото пристигна в часовете преди съвещание на УС на федерацията, което ще се организира през днешния ден преди обед.

Подписалите се клубове дадоха период до 25 септември, в който да се откри решение. В противоположен случай заплашват да откажат да подпишат контракта с лигата и съзнателно да позволяват нарушение на отговорностите си, касаещи контракта за телевизионните права. НВЛ има договор с " Нова броудкастинг " и при нарушавания са планувани неустойки.

Волейболната каса

Клубовете настояват, че са получили регламента за сезон 2017-18 в Суперлигата едвам на 11 септември. Самото записване включва 2000 лв. депозит и 500 лв. " такса присъединяване " за всеки от 12-те клуба.

Подписалите се показват, че са останали неприятно сюрпризирани от " безумните такси за картотекиране, които граничат с прям рекет ".

 Таксите за картотекиране са доста повишени
© LAP.bg

Таксите за картотекиране са доста повишени

" Освен това са наложени такси, които сами по себе си са дискриминиращи по отношение на състезателите от България, Европейски Съюз и отвън Европейски Съюз. Фрапиращите такси са без нито един мотив и несъмнено без аналог във всички спортове в целия свят. Настояваме за остарялата система на възнаграждение на такса-картотека в досегашния ѝ размер. В този ѝ тип, клубовете се трансформираме в действителни спонсори на НВЛ, респективно БФВ ", се споделя в писмото на клубовете.

Най-евтината такса за картотекиране е 100 лв. на играч - тя важи за българи или такива с паспорт от Европейски Съюз, в случай че картотеката е направена до 10 дни преди началото на сезона (миналия сезон е била двойно по-ниска). След това сумата се усилва до 600 лв. на състезател, в случай че е записан сред 48 и 24 часа преди сезона. За чужденци отвън Европейски Съюз, каквито главно играят в шампионата, най-ниската такса е 500 лв., а по-късно се усилва до 1000.

Правилникът за сезона планува и ясни правила за използването на системата Video challenge (система за видеоповторения). Всеки тим, който има предпочитание да я употребява за някой от мачовете си, би трябвало да подаде поръчка минимум 20 дни авансово и да заплати такса от 1000 лв. за съответния мач.

От Суперлигата популяризираха обезпечаването на системата, за която бяха платени 22 хиляди евро, като оповестиха: " По този метод се доближаваме до положителните практики в Европа, тъй като ще бъдем една от дребното страни, които употребяват система за видеоповторение във вътрешното състезание ". Миналия сезон обаче тя по този начин и не влезе в приложимост в никой от мачовете.


© LAP.bg

" Нефтохимик " получи чек за 15 000 лв. за спечелването на купата предишния сезон, само че за тази година клубовете към момента не са наясно какъв ще е наградният фонд

А вие какво давате

Недоволните клубове акцентират, че към момента има неизплатени средства по контракта за телевизионните права за последните две години. Те слагат периоди, в които това да се случи. Същото важи и за неизплатените, само че обещани средства, които федерацията събира за документи от българите, играещи в чужбина.

" Приходът е в размер на над 150 000 евро ", пишат клубовете. Те подчертават върху това, че тези средства са най-ценни за по-малките клубове, от които излизат състезателите в страната. " Ние не желаеме нищо повече от това, което към този момент ни е дадено, подписано, одобрено и необятно афиширано от вас ", декларират те.

В показания устав ясно са разказани всички отговорности и заплащания, които са отговорност клубовете, само че не се споделя какви ще са приходите им от телевизионни права, нито какъв ще е наградният фонд. " Размерът ще бъде свеждан до знанието на клубовете участници чрез бюлетин преди началото на спортно-състезателния сезон ", се споделя в регламента. В регламента, изпратен на 11 септември се показва, че... " най-късно до 10 септември НВЛ осведоми посредством мейл клубовете за спонсорите и рекламодателите си за идния спортно-състезателен сезон ".

Лигата предлага на клубовете да си основат профили в известните обществени мрежи, където да качват информация за своите срещи и/или други прояви и събития, с цел да подкрепят популяризирането на Суперлигата и на волейбола в България. Самата Суперлига обаче към момента няма независим уебсайт.

Нов дом

Преди началото на сезона другото огромно терзание на клубовете е обвързвано със повишените условия за залите.

" Настояваме за съблюдаване на досегашната система за лицензираните спортни зали, които да одобряват срещите от постоянния сезон, както и плейофите по признатите условия от клубовете участници в НВЛ на срещата от 30 май 2017 година. Така приложеният " Регламент " изправя част от клубовете да употребяват за публични срещи зали, които са с висок наем, а някои клубове ще са принудени да бъдат " домакини " даже в други градове ", пишат клубовете.

Миналата година първенецът от постоянния сезон ЦСКА не съумя да се възползва от домакинското си преимущество в плейофите. Заради условието залата да е с най-малко 800 места алените " одобриха " бъдещия първенец " Нефтохимик " в Перник.

ЦСКА има един от най-големите проблеми със залата си, като клубът се надява при приемането на новия закон за спорта да получи оборудването за 30 години, с цел да може да го модернизира. В графата " проблематични " при новите условия биха попаднали залите на " Пирин ", " Арда " и " Тетевен ".

Червен килим и конфети... в случай че са планувани

По-малко от месец преди началото регламентът може да не споделя нищо за това какво ще получат клубовете от спонсорите и тв правата, само че приключва с в детайли изложение на церемонията по награждаването на медалистите.

Там е записано че ще има червен килим и машина за конфети " в случай че е планувано ".

Миналата година се получи противен жест, откакто сребърните медали бяха предоставени на ЦСКА в найлонова торбичка.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР