Някои от водещите институции в България са в състояние на

...
Някои от водещите институции в България са в състояние на
Коментари Харесай

Георги Първанов: Държавни институции вече са в „студена война“

Някои от водещите институции в България са в положение на " студена война ". Опозицията показва интензивност, само че в действителност не предлага действителни политики. Това съобщи в утринния блок на " България он еър " създателят на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов. По думите му в страната напоследък се постанова от ден на ден неприемливия език на омразата, а част от парламентарно показаните политически сили у нас разполагат със своите " остриета ", които постоянно провокират остри полемики в ефира на националните медии. " В голямата част от случаите тези хора са делегирани. Те съставляват една или друга от парламентарните, а от време на време и извънпарламентарни, обединения ", уточни той и взе отношение по тезите, че сходни кавги могат да доведат страната до предварителни избори. " Не имам вяра да се стигне в близката една година до предварителни избори, тъй като в действителност има устойчиво болшинство. Уви, и опозицията към момента не предлага други възможности. За това и хората не могат да видят в опозицията алтернативата, наследника на едно бъдещо ръководство. И въпреки всичко, както към този момент се е случвало при ръководство на Борисов, може и по чисто морални съображения, ей по този начин, съвсем от нищото, да изскочи, нагледно казано, заека и да се стигне до срив в ръководството ", сподели Първанов.

В студиото той бе свикан за коментар и на непрекъснатите спорове, зараждащи сред изпълнителната власт и президентската институция, както и за проваленото през вчерашния ден съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност към президента Румен Радев. " Това е опит да се унизи президентът. Бих отишъл даже и по-далеч - това е опит да се принизи ролята на КСНС. Този случай, да се провали едно съвещание на този съвет по сходна знакова тематика, е без казус и по-скоро е един блян на ръководещите да неглижират демонстративно ролята на президентската институция, което е една доста рискова игра, поради обстановката, в която се намираме ", уточни той. По думите му към момента не може да се приказва за опити за импийчмънт на Румен Радев, каквито мнения към този момент започнаха да се появяват в общественото пространство. " Мисля, че е прекомерно рано за такива тези. Дори аз съм сюрпризиран, че се стигна до този скандал. Разбира се, отговорността не е единствено в едната посока. Бих предложил на президента по-сдържана, по-умерена позиция. Нека той да бъде и опция като политика или да бъде най-малко коректив като политика. И самите му послания да бъдат изричани по-малко остро и по-конструктивно. "

" Очевидно е обаче, че от двете страни на " Дондуков " има разлики и то по основни политики. Ето виждате, че през вчерашния ден, безусловно след, да го назовем протеста, на КСНС, макар че се спори дали това е протест, само че по този начин наподобява... Не може единият да не пристигна, другите да си тръгнат по-рано, четвъртите да закъснеят. Какво се случи същия ден? На протеста беше отговорено с несъгласие. Ако по този начин я карат, не знам къде ще свършат тези институции, които са несъмнено в един интервал на " студена война ", означи още Първанов.

По време на изявлението той бе помолен да отговори и на въпрос, обвързван с това допускала ли е неточности президентската институция по времето на мандата на сегашния държавен глава Румен Радев. " Да, имаше някои неточности, изключително по отношение на дейностите на служебното държавно управление, само че като че ли в президентската институция нещата се поуспокоиха. Това, което на мен ми прави усещане е, че към момента не го виждам да се разпростира в интернационален мащаб. Последното му посещаване е знак в положителна посока, само че към този момент изтича първата година на президента и това е време, в което той би трябвало да е обиколил най-малко половината европейски страни и то по основни, по основни тематики. Във вътрешен проект виждаме една пределна интензивност, когато става дума за исторически и други тържествени събития, само че въпреки всичко, както и самият президент Радев го сподели и аз някъде несъмнено съм го загатнал - президентът не е основен церемониалмайстор на страната. Той би трябвало в действителност да е по-ангажиран с основните проблеми на страната и сънародниците ни. "

В умозаключение Георги Първанов разяснява и целите на страната ни за идното председателство на Съвета на Европейски Съюз. " Това с трите К-та (Консенсус, Конкурентоспособност и Кохезия) е една симпатична игра на думи, само че аз желая да видя политиките. Чудесно е, че се приказва за Западните Балкани като едно закъсняло продължение на концепцията, заложена още в Солун през 2003 година по време на гръцкото председателство. Но с изключение на Западните Балкани желая да видя и Изтока, като цяло. Защото източната политика на Европейски Съюз издиша отвред. И след това се питаме за какво няма диверсификация в енергийната сфера. Няма такава, тъй като няма източна политика. Ние гледаме на тези страни, в това число и на Азербайджан, Казахстан, Туркменистан единствено като на източници на енергоресурси. Дайте да работим с тях стратегически, дълготрайно. "
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР