Някои от водещите германски производители като Lufthansa и Continental предупредиха,

...
Някои от водещите германски производители като Lufthansa и Continental предупредиха,
Коментари Харесай

Индустриалните поръчки в Германия се повишиха през юни

Някои от водещите немски производители като Lufthansa и Continental предизвестиха, че ескалиращата комерсиална война сред Съединени американски щати и Китай към този момент удря локалния бизнес климат и корпоративните резултати

Индустриалните поръчки в Германия изненадващо се покачиха през юни, на фона на по-слабите резултати, показвани от най-голямата стопанска система в еврозоната в последно време. Във вторник предварителните данни на националната статистика демонстрираха 2.5% растеж на месечна база през юни, след през май беше регистриран спад по индикатора, предава Financial Times.

Външен мотор

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Нарастването е много над упованията на икономистите, чиято консенсусна прогноза в постоянната анкета на Reuters беше за нарастване с 0.5%. По-силният резултат се дължи на постоянното търсене от пазари отвън еврозоната. На годишна база обаче поръчките се свиват с 3.6% по отношение на юни 2018 година, регистрира Федералната статистическа работа (Destatis).

Според икономисти от ING, представени от FT, оповестените във вторник данни значат, че от началото на годината новите поръчки са намалявали приблизително с 0.7% на месец, като търсенето от еврозоната спада трети следващ месец. По думите на основния икономист на ING Германия Карстен Бжески, по-слабото търсене " навежда на мисълта, че най-големият проблем пред немската промишленост може би не е по-слабата световна стопанска система, а по-скоро едно ново намаляване на еврозоната ".

Ревизираните данни за май сочат, че свиването по отношение на април е било с 2%, при авансово регистрирани 2.2%, оповестяват от Destatis. Разбивката демонстрира, че през май вътрешните поръчки са намалели с 1%, до момента в който през юни задграничните поръчки порастват с 5%. Новите поръчки от страни отвън еврозоната се покачват с 8.6% на месечна база през юни, до момента в който тези от пазарите от икономическия блок бележат спад от 0.6%.

Продължаващо стесняване

Данните за немските индустриални поръчки като цяло са много волатилни и оповестената във вторник информация най-вероятно не може да се пояснява като повратна точка в продължаващото стесняване на индустриалния бранш в страната, написа Bloomberg. През август инвеститорското доверие падна до най-ниското си ниво от 2009 година насам, а последното регистрирано понижаване на безработицата беше през април.

Според прогнозата на централната банка на Германия Bundesbank през второто тримесечие стопанската система се е свила, а някои знаци навеждат на мисълта, че рецесията е неизбежна.

" Германската стопанска система е мощно подвластна от износа и тъкмо по тази линия понася удар сега ", разяснява президентът на Германския институт за стопански проучвания (DIW) Марсел Фрацшер пред Bloomberg.

Отслабването на Германия към този момент оказва резултат и върху стопанската система на еврозоната, като представители на Европейската централна банка намекнаха, че институцията най-вероятно ще понижи базовите лихви по заемите още през септември дружно с въвеждането на други стопански тласъци.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР