някои от въпросите, отправени към главния прокурор Иван Гешев, премиера

...
някои от въпросите, отправени към главния прокурор Иван Гешев, премиера
Коментари Харесай

ЕП пита Петков за канадското гражданство, намесата му в съдебната власт и исканата оставка на Гешев

някои от въпросите, отправени към основния прокурор Иван Гешев, премиера Кирил Петков, правосъдния министър Надежда Йорданова и културния министър Атанас Атанасов, които Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) ще им зададе на следващия ден.

Европейският парламент пита Кирил Петков за канадското поданство, намесата му в правосъдната власт и поисканата оставка на Гешев.

Въпроси към министър-председателя Кирил Петков:

- Проследихме с огромна угриженост Вашите обществени изказвания, в които се внушава, че „... нашата роля е да слагаме хора в прокуратурата и в Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално имущество (КПКОНПИ)…”? Бихме желали в допълнение обяснение на изказването.

Искаме документално увещание, че правосъдната промяна в България продължава и няма да се свежда единствено до лични промени. Във връзка с това бихме желали чуем Вашата позиция по отношение на продължаващите апели за оставка на основния прокурор и Вашето схващане дали сходни апели не съставляват директно нарушаване на правилото на разделяне на управляващите и опит за практикуване на политическо въздействие върху независимостта на правосъдната власт.

- Бихте ли прецизирали какви са предстоящите последствия от инициираните от 45-тото Народно заседание промени в Наказателно-процесуален кодекс и Закона за правосъдната власт, целящи закриване на Специализирания углавен съд, Апелативния профилиран углавен съд, Специализираната прокуратура и Специализираната апелативна прокуроратура допустимо най-скоро?

- Бихте ли коментирали опитите за влияние върху съществуващите структури на правосъдната власт? Какви биха били предстоящите резултати от процесите против редица олигарси, изправени пред тези профилирани съдилища? Как бихте подсигурили, че не се вършат опити за оправдаване на обвинени, например представляващи мощни стопански ползи, които са заинтригувани от преустановяване на следствията?

- Бихте ли коментирали Решение № 16 на Конституционния съд на Република България от 27 октомври 2021 година, в което се показва, че назначението Ви за министър на стопанската система е противоконституционно, защото съзнателно сте подписали декларация с погрешно наличие по отношение на съществуването на ваше канадско поданство? Според Конституционния съд „ претендентът за длъжностен министър Кирил Петков е знаел на тази дата, че молбата му за отвод от канадското му поданство не е влезнала автоматизирано в действие “.

Въпроси към министъра на правораздаването

- Бихме желали в допълнение обяснение на изказванията, които направихте във връзка с основния прокурор господин Гешев – че „ целият вероятен боеприпас, с който разполагат изпълнителната власт и Народното събрание, е задействан за реакция “. Освен това, когато поехте поста министър на правораздаването, Вие сте създали изказвания, че прокуратурата ще бъде подложена на напън посредством бюджета си. Бихте ли ни дали в допълнение пояснение на сходни изказвания във връзка с правилата на правовата страна, разделянето на управляващите и независимостта на правосъдната власт. Какви стъпки счита да предприеме министерството, с цел да не упражнява политически напън върху самостоятелната правосъдна система?

Общи въпроси към министър-председателя и към министъра на правораздаването

- Възнамерявате да предприемете редица промени, както заявихте преди и след избора си. По-конкретно какви правосъдни промени възнамерявате да предприемете? Що се отнася до функционалностите на основния прокурор, какво ще предложите, с цел да се приведе действието на тази работа в цялостно сходство със съответната правосъдна процедура на Европейски съд по правата на човека, както и с рекомендациите на Венецианската комисия и Европейската комисия?

- Вашето държавно управление ще се ангажира ли постоянно да се съветва и да следва рекомендациите на Венецианската комисия по отношение на всички правосъдни и конституционни промени, препоръчани в България?

- По отношение на глобите, подхванати от Съединени американски щати против български чиновници по Закона " Магнитски ", по какъв начин има намерение вашето държавно управление да предприеме дейности по тях? Ще доведат ли тези наказания до спомагателни следствия? Установени ли са контакти с управляващите на Съединени американски щати по отношение на тези наказания?

- По отношение на правата на дамите, вашето държавно управление ще се заеме ли с ниския % на докладване за домашно принуждение, както се оповестява от Европейския институт за пълноправие на половете? Вашето държавно управление ще се ангажира ли да ратифицира Истанбулската спогодба?

Въпрос към министъра на културата

- По отношение на свободата и плурализма на медиите и прозрачността на тяхната благосъстоятелност, ще извършите ли оферти, които ще се оправят с дългогодишните проблеми в тази област, повдигани неведнъж от европейски институции като Съвета на Европа?

Въпроси към основния прокурор Иван Гешев

- По време на задачата на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) в България през септември 2021 година прокуратурата не беше в положение да даде настояща информация по няколко значими каузи. Бихте ли ни уведомили за настоящото положение на така наречен следствие на къщата в Барселона, както и на така наречен следствие на златните кюлчета, за които случаи се твърди, че са свързани с някогашния министър председател Борисов? Като се има поради, че първите медийни изявления, разкриващи вероятно присъединяване на някогашния министър председател в корупционни схеми, се появиха преди близо 2 години, кои са главните аргументи, които пречат на прокуратурата да завърши работата по тези две каузи?

- Съобщава се, че от години корупцията по високите етажи на властта в България е обвързвана с финансиране от Европейски Съюз за огромни инфраструктурни планове, по-специално създаване и реорганизация на автомагистрали. Наскоро Министерство на вътрешните работи заяви за откриване на огромна корупционна скица, прилагана по една от основните български автомагистрали " Хемус ", в която се твърди, че са изчезнали милиони евро. Докато следствието към момента продължава, имаше изявления в медиите, в които се представяше нежеланието на прокуратурата да продължи следствието, защото отхвърли да даде отбрана на един от основните очевидци. Статутът на отбрана на очевидци е бил употребен в предишното и е необятно признат инструмент в наказателните производства в доста държави-членки. Какво е настоящото положение на следствието и какви претекстове накараха управляващите да заключат, че няма потребност от даване на отбрана на очевидци?

- Какви съответни дейности ще предприеме основният прокурор, с цел да обезпечи дейно следствие на насилието против публицисти?

- Номинирането на българските делегирани прокурори в Европейската прокуратура се оказа огромно предизвикателство. През март 2021 година Европейската прокуратура разгласи, че 7 от първичните 10 претенденти на България не дават отговор на нужните условия, а през април 2021 година основният прокурор на Европейската прокуратура изиска публично нова номинация. През идващите месеци Европейската прокуратура продължи да не приема някои от претендентите, препоръчани от България, като последно през януари 2022 година Европейската прокуратура разгласи, че госпожа Анита Джамалова не дава отговор на нужните условия, избрани в Регламента за Европейската прокуратура. Как беше проведена процедурата за номиниране? Имайки поради значимостта на работата на Европейската прокуратура, какво докара до толкоз доста грешки и пропуски в процедурата за номиниране?

Още въпроси към българското държавно управление

- По време на предизборната акция промяната на правосъдната система и в частност промяната на функционалностите на основния прокурор изигра централна роля в платформите на съвсем всички политически групи. Бихте ли дали информация за това по какъв начин тъкмо новото държавно управление има намерение да реформира правосъдната система, в това число проблемите, разпознати от отчета на Комисията за върховенството на закона за 2021 година – какви ограничения ще бъдат приложени и в какви периоди?

- Възнамерява ли новото държавно управление да реформира Министерство на вътрешните работи? Бихте ли прецизирали какви организационни и функционални промени ще бъдат осъществени и в какви периоди?

- Борбата с корупцията по високите етажи в България беше непрекъснато предизвикателство през последните 10 години. Извършени са доста промени и към момента България не съумява да реализира необратими резултати и солидна известност. Как ще се оправи новото държавно управление с това предизвикателство? Какви промени ще вкара?

- Свободата на медиите в България се утежни доста след присъединението към Европейски Съюз. България слезе от 34-то място в Световния показател за независимост на медиите до 112-то място за по-малко от 15 години. Много европейски и интернационалните организации регистрират висока степен на медийна централизация и липса на бистрота при разпределянето на средства от Европейски Съюз и общественото финансиране за медиите. Какви съответни дейности ще предприеме новото държавно управление, с цел да се оправи с тази обстановка, по-специално за преустановяване на оскърбителен акции и тормоз от страна на страната и заплашването и насилието, както е разпознато от „ Репортери без граници “? Как новото държавно управление ще обезпечи вярно следствие на насилието против публицисти? Как оценявате ролята на Националния съвет за електронни медии и изключително ролята му за наблюдаване на промяната на собствеността върху медиите и прозрачността на финансирането на медиите?

- Какви ограничения ще вкара новото държавно управление за справяне със систематичните и непрестанно възходящи случаи на принуждение, учредено на пола, в светлината на решението на Конституционния съд от 2018 година за противоречие на Истанбулската спогодба с българската конституция?

- В края на октомври 2021 година десни деятели нападнаха ЛГБТИ читалище Rainbow Hub в София, България. Това се случи няколко дни откакто бе импортирана петиция с над 8000 подписа в поддръжка на прибавянето на закононарушения от ненавист против ЛГБТИ в българското законодателство. Освен следствието и наказателното гонене на причинителите на офанзивата, какви ограничения са подхванати за ограничение на закононарушенията, учредени на ненавист, и за попречване на анти-ЛГБТИ реториката?

- На 14 декември 2021 година Съдът на Европейски Съюз разгласи решението си по дело C-490/20, задължаващо българските управляващи да дадат поданство на бебе от еднополова двойка. Как българските управляващи ще се отнесат към решението на Съда? Планирани ли са някакви общи промени, с цел да се подобрят правата на еднополовите двойки?

- Ще предприеме ли новото държавно управление дейности по въпросите на златните паспорти и визи до тази дата?

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР